Ősbemutató: európai polgári kezdeményezés indul Kolozsvárról

Hírek
Európa 32 országa 90 etnikai szervezetének képviselői találkoznak május 17. és 21. között az erdélyi városban. Itt tartja 62. kongresszusát a FUEN, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, az őshonos etnikai közösségek ernyőszervezete, a kisebbségek identitásának, nyelvi és kulturális jogainak elkötelezett védelmezője.

Európában mintegy 60 millió, az őshonos nemzeti kisebbségekhez, illetve őshonos etnikai csoportokhoz tartozó személy él. Ez azt jelenti, hogy ha az őshonos kisebbségeknek egy saját országa lenne, ez az Európai Unió öt legnagyobb országának egyike lenne. Ennek ellenére kisebbségi létükből adódóan érdekérvényesítési lehetőségeik korlátozottak, és alapvetően a többség jóindulatán múlik, mennyire érezhetik otthon magukat szülőföldjükön. Európai szintű összefogással, közösen azonban áttörést érhetnek el az érdekérvényesítés terén. A FUEN a nemzeti kisebbségek szószólója a nemzetközi szervezeteknél, kiemelten az Európai Unióban, az Európa Tanácsnál, valamint az ENSZ-nél és az EBESZ-nél, résztvevői státusszal rendelkezik az Európa Tanácsban és a konzultatív státusszal az ENSZ-ben.

Négy éve az Európai Bizottsághoz fordult a Minority SafePack-nek nevezett kisebbségvédelmi projektjével, tulajdonképpen jóváhagyást kért, hogy elindíthassa az egymillió európai aláírást feltételező polgári kezdeményezését, amely arra kötelezné az Európai Uniót, hogy alkosson normát az őshonos etnikumok védelmére. A Minority Safe Pack uniós intézkedéseket és jogszabályokat javasol a következő területeken: regionális és kisebbségi nyelvek, kultúra és oktatás, regionális politika, közképviselet, egyenlő bánásmód, audiovizuális és egyéb média, regionális (állami) támogatás. Az RMDSZ, a Dél-tiroli Néppárt (SVP) és az Európai Nemzetiségek Ifjúsága (YEN) által beadott kezdeményezést az Európai Bizottság először elutasította. A kezdeményezők az Európai Unió luxemburgi bíróságához fordultak. Az ügymenet során Magyarország a kisebbségek oldalán, Szlovákia és Románia pedig az Európai Bizottság oldalán lépett fel. A 2017. február 3-án a bíróság javarészt a felperesnek adott igazat, így az EB jóváhagyta a Minority SafePack részleges bejegyzését, amely kilencet tartalmaz az eredeti tizenegy javaslatból. 12 hónap áll a kezdeményezők rendelkezésére, hogy összegyűjtsék a szükséges egymillió aláírást az EU legalább hét tagállamából.

A kolozsvári FUEN-kongresszuson hivatalosan bejelentik az aláírásgyűjtési folyamat elindítását. A kongresszus házigazdája a Romániai Magyar Demokrata Szövetség lesz, amely az utóbbi években a FUEN egyik legaktívabb tagszervezete volt. A FUEN jelenlegi elnöke, Vincze Loránt szintén erdélyi magyar, az RMDSZ tagja.  

Ezek is érdekelhetnek

További híreink