Örülhetnek a napelemre vágyók, akár már nyáron feloldhatják a visszatáplálási korlátozást

Hírek Figyelő
Sokan kongatták a vészharangot a lakossági napelemes rendszerek felett a hálózati visszatáplálás tavalyi felfüggesztésekor. Azóta kiderült, hogy az intézkedés ideiglenes és hosszú távon a napelemes projektekre csak csekély hatása van. Annál nagyobb lesz viszont a szaldós elszámolás év végi kivezetésének.

Meghaladta a 200 ezer darabot a hazánkban működő háztartási méretű napelemes rendszerek száma májusban. A magyar otthonok 4,5-5 százaléka hasznosítja már a napenergiát, a családi házak esetében ennél is magasabb az arány – hívta fel a figyelmet Kujáni Péter, az Energiatakarék szakértője. A szakember szerint a most átadott napelemes beruházások többségét még tavaly ősszel indították el és mostanra fejeződtek be. November óta azonban nagyságrendekkel kevesebb igénybejelentés érkezik.

Ennek oka a szakértő szerint nemcsak abban keresendő, hogy a kormány ideiglenesen nem engedélyezte az új rendszerek tulajdonosainak a visszatáplálást. – Fontos szerepe volt a napelemek körül kialakult rendkívül negatív közhangulatnak is: még szakmabeliek is arról beszéltek, hogy ilyen eszközöket ezentúl legfeljebb vállalkozásoknak éri meg telepíteni – emelte ki.

A szakember szerint mostanra egyértelművé vált, hogy jelentős részben feleslegesen kongatták a vészharangokat – ennek folyományaként viszont hátrányos helyzetbe kerültek azok, akik emiatt halasztották el a napelemes beruházásukat.

A visszatáplálási korlátozásról ugyanis egyértelműen kiderült, hogy ideiglenes intézkedés, ami addig marad hatályban, amíg a szolgáltatók fel nem készítik az elektromos hálózatot a megnövekedett mennyiségű napenergia fogadására.

Kujáni Péter szerint a szükséges fejlesztések már folyamatban vannak. A jelenlegi információk alapján az ország egyes részein már a nyár végén feloldják a tilalmat, jövő év végéig pedig az egész országban biztosítani kell a visszatáplálás lehetőségét. Ugyanakkor mivel hiányzott az egyértelmű és világos kommunikáció a kérdésben, ezért érthető módon eluralkodott a bizonytalanság mindenkin.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Energiatakarék.hu)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink