Országjáráson az emberi test

Hírek
Csaknem ömillió vizsgálatot végeztek el 2010 óta a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjaiban, több mint 1000 helyszínen országszerte. 2017-ben is folytatódik a szűrőprogram, összesen 74 szakmai szervezet összefogásával az Európai Uniós irányelvek alapján – számolt be Dankovics Gergely programigazgató.

 A látogatók az életmód tanácsadás részeként látványos anatómiai bemutatóval is találkozhatnak, emellett vizsgálatokon vehetnek részt a speciális szűrőkamionban. A szakmai irányelveknek megfelelő korszerű vizsgálati eszközökkel, az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap támogatásának köszönhetően végzik el a vizsgálatokat az egészségügyi szakemberek. A látogatók 37 féle szűrésen vehetnek részt, amely mintegy fél órát vesz igénybe. Professzionális makettek segítségével megismerhetik az emberi test működését és felépítését, az újraélesztés technikáját, ismereteket kaphatnak az bőr és az égési sebek ellátásáról.

Az anatómiai bemutató részeként tanulmányozhatják a bőrrák különböző stádiumait és a bőr mikro szerkezetét, a gyomorhurut különböző stádiumait, az enyhe gyomorfekélytől a perforációig. Megtekinthető az egészséges csontszerkezet, a csontritkulásos csontszerkezet, sőt az emberi keringési rendszer teljes sematikus modellje „vérrel” (színezett víz), amely áttetsző vénákon, artériákon, kapillárisokon és szívkamrákon folyik keresztül. Ezeken felül megismerhetik a látogatók a tüdő, a szem, a fül, az izomzat, a fogazat és nem utolsó sorban a teljes emberi test felépítését és működését. Világviszonylatban is egyedülálló Virtuális 3D Anatómiai Mozi Sátor is része a felvilágosító programsorozatnak.                                                                                                       A program kezdete óta több mint 400 ezer fő vett részt szűrővizsgálatokon, átlagéletkoruk 40-41 év volt, 57 százalékuk nő. Családi eletmód- és egészségnapokon vonul fel a kamion, a legaktívabbak Budapesten és Pest megyében voltak az érdeklődők, őket követte Veszprém, Heves, Fejér megye a sorban. A kitöltött kérdőívekből az viszont kiderült, hogy az emberek többsége sokkal jobbnak gondolja az egészségi állapotát, mint amilyen az valójában.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink