Oroszország keményen visszavág vagyona elkobzásáért

Hírek vg.hu
A jogi alapot a válaszlépésre az amerikai képviselőház teremtette meg az ukrán segélycsomaggal.

Oroszországnak joga van elkobozni a nyugati vagyont, miután az amerikai képviselőház elfogadott egy törvényt a befagyasztott orosz értékek potenciális átadásáról Ukrajna számára – ismételte meg a fenyegetést a duma elnöke

Washingtonban elfogadtak egy jogszabályt az orosz vagyon elkobzásáról annak érdekében, hogy kiprovokáljanak az Európai Unióból egy hasonló lépést, ami megsemmisítő erejű lesz az európai gazdaság számára – reagált a nemzetközi segélycsomag hétvégi szavazására Vjacseszlav Vologyin, az orosz alsóház elnöke, Vlagyimir Putyin elnök közeli szövetségese.

Fotó: Vjacseszlav Vologyin, az orosz alsóház elnöke. AFP

Már kész a lista az elkobozandó nyugati vagyonról

Vologyin véleménye ebben a kérdésben nem változott, tavaly ősszel egyszer már figyelmeztetett, hogy Moszkva válaszképpen elkobozza az uniós vagyont, ha Brüsszel „ellopja” az övéket és Ukrajna megsegítésére vagy újjáépítésére használja.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője még tovább ment, egy december végi sajtótájékoztatón bejelentette: már készen is van egy orosz lista az amerikai, európai és egyéb külföldi vagyonról, amelyet elkoboznak, ha a legfejlettebb ipari országok, a G7 vezetői úgy döntenek, hogy lefoglalják az orosz jegybank tartalékaiból befagyasztott 280 milliárd dollárt. (Egy dollár 370,4 forint.)

„Hazánknak most minden alapja megvan arra, hogy hogy ugyanilyen döntéseket hozzon a külföldi eszközökkel kapcsolatban” – idézte a Reuters Vologyint, aki emlékeztetett, hogy a befagyasztott vagyonból mindössze öt-hat milliárd dollár van az Egyesült Államokban, míg az Európai Unióban mintegy 224 milliárd dollár.

A vagyon minimális része van amerikai bankokban

Az NBC News hasonló összegről számolt be: Hatmilliárd dollár értékű befagyasztott orosz vagyon az Egyesült Államokban, a maradék zöme pedig német, francia és belga pénzintézeteknél.

Az orosz kormány ugyanis korábban komoly összegeket fordított euró és dollár vásárlására, hogy a jelentős devizatartalékkal tartsa stabilan a rubelt. Ezt a vagyont az ukrajnai invázió kezdete után fagyasztották be

Az amerikai képviselőház által szombaton megszavazott, a szenátusban várhatóan kedden elfogadandó törvény új lapot nyit, a segély mellett lehetővé teszi Joe Biden elnök adminisztrációjának, hogy az amerikai bankokban lévő orosz vagyontárgyakat elkobozza, és Ukrajnába utalja át újjáépítés céljából.

A Nyugat hasonló összeget, 288 milliárd dollár értékű vagyont és befektetést veszítene az orosz válaszlépéssel, az orosz vagyon elkobzásának komoly jogi, pénzpiaci és gazdasági hatásai is lennének, ezért sokan ellenzik.

A vezető nyugati bankok például keményen lobbiznak ellene, mivel belső információk szerint attól tartanak, hogy ez költséges pereskedéshez és a nemzetközi pénzügyi rendszer bizalomvesztéséhez fog vezetni.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink