Oroszország egyelőre elkerülte az államcsődöt – de mi lesz később?

Hírek D. GY.
Moszkva közölte, hogy még a türelmi idő lejárta előtt dollárban fizette ki államkötvényei esedékes kamatát. A piac így azt latolgatja, hogy mi lesz a továbbiakban, az idén összesen még 2 milliárd dollárt kéne kifizetni.

Az orosz invázió kapcsán bevezetett szankciók óta a befektetők érdeklődésének homlokterében áll, hogy mi lesz a dollárban kibocsátott 40 milliárdnyi államadóssággal. A Moszkva ellen hozott szankciók alapján Washington mintegy 300 milliárd dollárnyi jegybanki tartalékot fagyasztott be, ez a 600 milliárdos devizatartalék fele. Az USA azt sem engedte, hogy ebből legalább annyit szabadítsanak fel, hogy az esedékes fizetési kötelezettségeket teljesíteni tudják, ezzel is fokozva az orosz pénzügyi rendszerre gyakorolt nyomást.

Legutóbb, április elején 650 millió dollár értékű kamatfizetés volt esedékes. Moszkva múlt pénteken közölte, hogy az egy hónapos türelmi idő lejárta előtt dollárban fizetett adósainak. Ez két tételből állt össze, egy 2022-ben lejáró kötvény után 564,8 milliót, egy 2042-es lejáratú papír után pedig 84,4 milliót kellett kifizetni. A bejelentés némiképp meglepte a piacokat, a befektetők arra számítottak, hogy a szerdáig tartó türelmi időben Moszkva nem lesz képes, vagy nem akar törleszteni. Korábban a Kreml azt is bejelentette, hogy a korlátozások miatt rubelben fizet. Egy amerikai kormányzati forrás kiszivárogtatta, hogy a törlesztést egy, a szankciók által nem érintett csatornán keresztül hajtották végre.

Az orosz államadósság ára piaci beszámolók szerint nagyjából 15 százalékkal drágult a sikeres törlesztés hírére. Az egyelőre még nem szankcionált cégek, például a Gazprom, a Lukoil, vagy a telekomszektorba tartoz VimpelCom által kibocsátott kötvény 2-5 százalékkal drágultak. Az orosz adósság ötéves CDS felára (ez egyfajta biztosítás a nemfizetés ellen) 76 százalékról 64 százalékra mérséklődött – derül ki az S&P Global Market Intelligence adataiból.

A következő nagyobb lejáratok május 27-én jönnek, egy 2016-ban kibocsátott eurokötvényről, valamint egy 2021-es dollárkötvényről van szó. Előbbi kibocsátási feltételei végső esetben megengedik a rubelben való fizetést, a dollárkötvénynél azonban ez nem jöhet szóba. A Reutersnek nyilatkozó források szerint a nemrég lejárt kamatfizetési kötelezettséget még nem számolták el az adósok felé. Ha ez megtörténik, akkor az orosz államnak az idén még nagyjából 2 milliárd dollár törlesztési kötelezettsége marad. Az összesen 40 milliárd dollár értékű külföldi devizában kibocsátott orosz adósság körülbelül felét külföldi intézményi befektetők kezében van. Az USA és az EU ugyan komoly lépéseket tesz az orosz energiahordozóktól való függőség megszüntetésére, de becslések szerint az idén még így is napi egymillárd dollárt kasszíroznak orosz vállalatok az olaj-, a szén-, illetve a gázexportból.

Borítókép: Jakub Porzycki / Europress / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink