Örökölhetők lesznek a vidékfejlesztési támogatások

Hírek
A Miniszterelnökség a gazdálkodók eredményes fejlesztései, valamint a vidékfejlesztési források hatékony felhasználása érdekében kibővített, egységes eljárást dolgozott ki a támogatások öröklésének lehetősége érdekében.

A gazdálkodók érdekeinek érvényesítése céljából született módosítás szerint a támogatást igénylő elhalálozása esetén az örökös számára kiadhatóvá válik a támogatói okirat, amennyiben az örökös – a kérelem benyújtása mellett – maradéktalanul megfelel a pályázati felhívásban meghatározott jogosultsági és kötelezettségátadásra vonatkozó feltételeknek.

Az új, kibővített eljárásnak köszönhetően nagyobb eséllyel valósulhatnak meg a tervezett vidékfejlesztési beruházások – vélik a Miniszterelnökségen. Pedig a „jogosultsági és kötelezettségátadásra vonatkozó feltételeknek” megfelelni nem mindenki tud – mutatnak rá szakértők. Egy családjával együtt Budapesten élő negyvenéves optikus például hiába örököl minden mást adott esetben, a támogatásokat nem kaphatja meg, mert nem valószínű, hogy a feltételeknek megfelel. A gazdálkodói munka folytatása pedig az utódok részéről nem garantálható.

A Miniszterelnökség döntése ugyanakkor számos esetben valóban megkönnyítheti a folytatást. A jogosultsági ellenőrzés és a tartalmi értékelés ugyanakkor csak a jogerős hagyatékátadó végzés benyújtását követően kezdődhet el. Az örökös pedig csak abban az esetben kaphatja meg a támogatást, ha az elhunyt részére a támogatói okirat kiadható lenne, illetve az értékelés eredményeként az örökös is elérte a támogatói döntéshez szükséges ponthatárt.

A fent említett esetekben a támogatói okirat kiadására vonatkozó kérelem benyújtási lehetőségéről minden esetben a Magyar Államkincstár tájékoztatja a vélelmezett örököst. Az érintett gazdálkodók számára kialakított méltányos és előnyös támogatás-öröklésre vonatkozó szabályozás érdekében a Miniszterelnökség módosította az érintett pályázati felhívásokat, amelyek a www.palyazat.gov.hu oldalon elérhetőek.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink