Óriásit javult az Opus az energetikai portfóliójának köszönhetően

Hírek Figyelo.hu
Kihívásokkal teli évre kell készülni az Opus csoportnál, azonban a változatos portfóliónak köszönhetően stabil eredményt lehet várni a társaságtól – így értékelte a cég gyorsjelentését a KBC elemzője.

Több mint 5 százalékkal emelkedett az Opus-részvény piaci árazása a hét végén publikált első negyedéves jelentés óta – derül ki a Világgazdaság cikkéből. A befektetőkhöz hasonlóan a KBC Equitas elemzője is nagy előrelépésként értékelte, hogy

január–márciusban mintegy 4,8 milliárd forintos működési eredményt (EBIT) ért el a holding.

Az Opus első negyedéves nettó eredménye 2,7 milliárd forint lett,

ez részvényenként négyforintos profit.

A jövedelmezőség óriási javulása döntően az energetikai portfólió értékesítésének köszönhető: a tavalyi első negyedévben e szegmens vállalatai még a konszolidációs körbe tartoztak, ám 2019. év végétől már nem szerepelnek a könyvekben. Összehasonlításként: a csoport 2019 első negyedévében 16,6 milliárd forintos veszteséget ért el,

tehát több mint 19,3 milliárd forintos az eredményjavulás.

A portfóliótisztításon túl a profitabilitáshoz a nagymértékű költségcsökkentés is hozzájárult – tette hozzá a KBC elemzője –, az első negyedévben a működési kiadások 44 százalékkal estek az Opus csoportnál.

Kell is a működés optimalizálása, hiszen a koronavírus-járvány negatív hatása a holding első féléves eredményeiben is megmutatkozik, kiváltképp a turizmusdivíziót sújtva:

az Opus előrejelzése szerint 50 százalékkal csökken a Hunguest Hotels bevétele a bázisidőszakhoz képest.

Pedig az üzletág ígéretesen kezdte az évet, a járvány terjedése előtt még 4 százalékkal növelte az árbevételét, ám a negyedév végén már 10 százalékos csökkenést kellett elkönyvelniük. Nem csoda, hogy ez az üzletág működési szinten veszteséges, 286 millió forintos mínusszal zárta a negyedévet.

Borítókép: GETTY IMAGES

Ezek is érdekelhetnek

További híreink