Óriási tömeget vonzott a Békemenet

Hírek MTI / Figyelo.hu
A budai rakpartról, a Műegyetem elől indult, és a pesti Erzsébet térig vonult a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezte Békemenet szombat délután.

A menet indulásakor a gyülekező budai helyszínén is annyian voltak, hogy nagyon sok embert fel kellett vezetni a Szabadság hídra. A menethez a pesti oldalon, a Kálvin téren és a Fővám téren is nagyon sokan csatlakoztak.

A résztvevők egy kifeszített molinó mögött sorakoztak fel, amelyen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, DK-elnök arcképe, egy 2006-os lovasrohamot ábrázoló fotó és a „Soha többé!” szöveg szerepelt.

A menetben nemcsak magyarok, hanem a CÖF-CÖKA olasz és lengyel partnerszervezeteinek tagjai is feltűntek.

Sokan nemzeti színű és székely zászlókat lobogtattak, népviseletbe öltözött erdélyi férfiak és nők is vonultak.

A Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevõi vonulnak a Gellért téren és a Szabadság hídon az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Békemenet – a szervezők korábbi közlése szerint – a Műegyetemtől a „2006-os terror” útvonalán haladt az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkára. A Kálvin téren és az Astoriánál is videófalon vetítették a 2006-os események részleteit. Amikor a menet eleje már megérkezett az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkára, és megtöltötte az Erzsébet teret és a Deák teret, a menet vége még a gyülekezőpontnál, a Műegyetemnél volt. Az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán felállított színpadon mondta el ünnepi beszédét Orbán Viktor miniszterelnök.

„Talpra állítottuk Magyarországot”

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából rendezett állami ünnepségen a kormányfő arról beszélt: a nemzetek életében vannak pillanatok, amikor hirtelen mindenki úgy érzi, elég volt, nem mehetnek úgy a dolgok, ahogy eddig mentek. A magyarok 1956 októberében jól döntöttek, protestáltak, felegyenesedtek, fellázadtak és harcoltak.

Arra a csodálatos napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk magunknak, a világnak és az ellenségeinknek, kik is vagyunk valójában.

Az ötvenhatos forradalom 50-ik évfordulóján, 2006-ban épp a szombati megemlékezés helyszínén nézett egymással újra farkasszemet a múlt és a jelen – tette hozzá a miniszterelnök.

Az egyik oldalon a trükkök százaival kicsalt, foggal-körömmel védett hatalom, a másik oldalon a Szabadság óriás betűi mögött sorakozó, elkeseredett emberek álltak. […] Amikor pedig felemeltük a szavunkat, könnygázzal, gumilövedékkel és lovasrohammal válaszoltak. Szemeket lövettek ki, védtelen nőket és idős embereket ütöttek gumibottal.

Orbán Viktor leszögezte: „Soha nem fogjuk elfelejteni nekik”.

A miniszterelnök emlékeztetett: 2010 óta a kormány visszaszerezte a közműcégeket és másfélszeresére növelte a nemzeti vagyont. Megadóztatta a multikat, megvédte a családokat, és az EU-ban a legalacsonyabbra csökkentette a rezsiköltségeket; egymillió új munkahelyet hozott létre, csökkentette az adókat, és eljutott odáig, hogy „jövőre a minimálbér is nagyobb lesz, mint az átlagbér volt a szocialisták idején.”

Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott megemlékezésen az Erzsébet téren 2021. október 23-án.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A miniszterelnök hangsúlyozta:

Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy egyszerre becsülje meg az időseket és a fiatalokat. A 13. havi nyugdíjat visszaépítjük, jövőre nem kell adót fizetniük a munkából élő fiataloknak, a gyermeket nevelő családok pedig visszakapják az idén befizetett adójukat.

„Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, tüske a köröm alatt”

A kormányfő kijelentette: lesz gyermekvédelmi népszavazás.

Magyarország lesz az első olyan ország Európában, ahol az iskola falainál megállítjuk az erőszakos LMBTQ-propagandát.

A miniszterelnök hangsúlyozta: „ha meg akarjuk védeni a családjaink biztonságát, országunk határait, a gyermekeink jövőjét, a munkánk gyümölcseit, a nyugdíjunkat, a fizetésünket, a rezsicsökkentést, ha meg akarjuk őrizni kultúránkat, szokásainkat, nyelvünket, vagyis ha meg akarjuk védeni a mindennapi életünk szabadságát, akkor mindenkinek ki kell vennie a részét a ránk váró küzdelemből.”

Nekünk Magyarország az első, ezért kormányzásunkkal azok is jobban járnak, akik nem ránk szavaznak

– tette hozzá.

Néhány ezren voltak a baloldal megemlékezésén

Az ellenzéki pártok az Andrássy útra szervezték az Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott közös megemlékezésüket az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján. A rendezvényen felszólaló Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje arról beszélt, ötvenhat a kicsik, a fiatalok forradalma volt. Szerinte 1956-ban teljes nemzeti összefogás volt, és a szombati megemlékezés üzenete is a teljes összefogás.

(Borítókép: Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott megemlékezés az Erzsébet téren 2021. október 23-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)