Óriási tőke a magyar önvezető autós középcégnek

Hírek Halaska Gábor
Májusban hatalmas, 6,3 milliárd forintos tőkebefektetést kapott az önvezető autók szoftvereire specializálódott magyar AImotive. Ezzel Európa legjobban feltőkésített önvezető szoftver cége lett – árulta el Kishonti László. A sikervállalat alapító-vezérigazgatója arról is beszélt lapunknak, hogy miben különböznek a cég megoldásai a piacon található többi szereplőhöz képest.

– A június közepén kapott 20 millió dolláros (6,3 milliárd forintos) befektetéssel az utóbbi évek legfontosabb, legnagyobb üzlete köttetett a hazai felnőtt startupok, azaz a scaleupok világában. Hogyan jött össze ez a nagy deal?

– Ezt a friss befektetési kört tavaly decemberben kezdtük el szervezni. A folyamat jól indult, komoly érdeklődés volt külföldi befektetők részéről. Március közepén azonban világszerte lezárták a határokat a vírus terjedése miatt, kénytelenek voltunk átrendezni a sorainkat.

– Mi történt e váratlan fordulat után?

– Úgy döntöttünk, hogy elsősorban azokra a befektetőkre koncentrálunk, akikkel már dolgoztunk együtt, vagy jól ismerik a céget. Szerencsére a cég hosszú távú jövőjével kapcsolatban a hirtelen jött gazdasági válság ellenére sem merültek fel kétségek, és néhány héten belül készen állt a végleges struktúra.

– Hatalmas összegről van szó hazai viszonylatban, mintegy 6,3 milliárd forintról. Kiket sikerült meggyőzni végül?

– Igen, valóban óriási előrelépés volt számunkra ez a befektetés, hiszen a mostanival és a korábbi befektetésekkel együtt mi lettünk Európa legjobban feltőkésített önvezető szoftver cége. A már meglévő befektetőink, a Bosch, a B Capital Group (a BCG tanácsadó cég és az egyik Facebook alapító közös kockázati tőkealapja – a szerk.), vagy éppen a Samsung növelték a kitettségüket. Mindezzel a 20 milliós dolláros befektetés jelentős részét biztosítva a társaság számára. A mostani befektetési kört mint új, piaci befektető a Lead Ventures vezette és hozzá csatlakozott a Széchenyi Tőkealap-kezelő (SZTA). Nyilvánvalóan az, hogy globális pénzügyi és stratégiai befektetők egyaránt részt vettek ebben a körben, amikor a világgazdaság jelentős mértékben esett, tovább erősíti, hogy a mi megoldásaink olyan problémákra adnak válaszokat, amelyek a jövőben sok milliárd dolláros iparágak alappillérei lesznek.

– A további tőkebevonási körökben az állami-uniós eredetű Széchenyi Tőkealap (SZTA) is kellően rugalmas tudott lenni?

– Az SZTA is ugyanazt a globális piaci standardoknak megfelelő elemeket tartalmazó befektetési szerződést írta alá, amit a többi nemzetközi befektető, ezért nem gondoljuk, hogy őket máshogy kellene kezelnünk.

– A következő körökben tehát könnyedén be tudnak szállni újabb befektetők?

A választ e kérdésre, és az interjút teljes terjedelmében a friss Figyelő (2020/28.) hetilapban olvashatja el.
(Borítókép: AImotive)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink