Óriási robbanás jöhet nyáron a turizmusban

Hírek figyelo.hu
Berobbant a nyári szállásfoglalási kedv a fokozatos újra­nyitás bejelentése és az emelkedő beoltott­sági ráta hatására. Az augusztusi belföldi turizmus még a tavalyinál is erősebb lehet, sok szállásadó erre építve még kivár.

Pillanatok alatt – április első hétvégéjétől mostanáig – 70-ről 20 százalékra apadt a 2019-es bázisidőszakhoz mért elmaradás, ami óriási nyári belföldi keresletet és erős előre tervezést jelez

– nyilaakozta a Világgazdaságnak Szigetvári József, a Szallas.hu csoport vezérigazgatója. Az előfoglalások száma idén márciusban nem esett vissza olyan mértékben, mint tavaly, amikor a járvány miatt hasonló utazási korlátozások voltak érvényben. A pandémia megfékezésével kapcsolatos bizakodást jelzi, hogy időarányosan 30 százalékkal több nyári szállásfoglalás volt bent márciusban, mint tavaly, ami ugyanakkor 70 százalékkal volt kevesebb, mint két éve. Április első hétvégéjén azonban jött a trendforduló, ami azóta is tart, az elmúlt két-három napban már több foglalás érkezik be a nyári időszakra, mint 2019-ben.

A nyári szállásfoglalási piac berobbanása minden túlzás nélkül jelentős, olyannyira, hogy az idei augusztusi belföldi vendégforgalom még a tavalyit is meghaladhatja

– mondta a Szallas.hu vezérigazgatója. Újdonság, hogy az egy éjszakára szóló szállásdíj, azaz vásárlói kosár értéke 11 százalékkal nőtt, vagyis megjelent egy fizetőképesebb réteg, amely belföldi nyaralást is tervez az idén. A korábbiaknál nagyobb volumenű keresletet a magasabb kategóriájú szálláshelyek iránt a külföldi utazási bizonytalanságok is táplálják. Jelentős a kivárás a vendégházak és a panziók kiadói körében. E kategóriában a szokásos kínálat negyede, azaz mintegy ötezer szálláshely még nem tette közzé nyári ajánlatát, vagyis nem foglalható, az üzemeltetőik minden bizonnyal az aktuális piaci kereslethez akarják árazni magukat.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatja

(Borítókép: képünk csak illusztráció (MTI/EPA/Neil Hall)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink