Óriási közlekedési sztrájk a briteknél

Hírek Sz. H.
Több mint harminc éve nem tapasztalt méretű tömegközlekedési sztrájksorozat kezdődött ma Nagy-Britanniában. A sztrájkot mára, 23-ára és 25-ére hírdették meg. Ezeken a napokon csak minden ötödik vonat közlekedik majd és a metrót is érintik a leállások.

A munkabeszüntetést a közlekedési alkalmazottakat képviselő legnagyobb brit szakszervezet, az RMT kezdeményezte, miután a munkáltatókkal nem tudtak megállapodni a munkahelyek biztonsága mellett a béremelés mértékében sem. A szakszervezet 7 százalékos béremelést követel a megélhetési költségek emelkedésének ellensúlyozására. Ezzel szemben a munkáltatók 3 százalékot ajánlanak.

A hétfő este bejelentett döntés szerint kedden, csütörtökön és szombaton tartanak sztrájkot a brit vasúti infrastruktúra fenntartásáért felelős cég, a Network Rail, valamint tizenhárom vasúti vállalat munkavállalói Angliában, Walesben és Skóciában.

A Network Rail hétfői becslése szerint a sztrájkoktól nem érintett köztes napokon is a vasúti menetrendben szereplő járatoknak legfeljebb a hatvan százaléka közlekedik majd.

A sztrájksorozat érinti az angliai középiskolások 16 éves korosztályának ilyenkor szokásos vizsgaidőszakát, valamint a világ egyik legrangosabb zenei rendezvényét, amelyet a délnyugat-angliai Glastonbury kisváros közelében rendeznek minden nyáron. A szerdától vasárnapig tartó rendezvényre 200 ezer látogatót várnak.

Ma sztrájkba lépnek a londoni metró alkalmazottai is. Legutóbb 1989-ben volt példa Nagy-Britanniában egyidejű országos vasúti és londoni metrósztrájkra.

A londoni tömegközlekedésért felelős városházi cég, a Transport for London (TfL) hétfőn arra hívta fel az utasok figyelmét, hogy a keddi sztrájk után a forgalom szerdán is csak a délelőtti órákban állhat helyre, és még akkor is késések várhatók.

Boírtókép: Justin Tallis / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink