Óriási kihívások előtt a privátbanki szolgáltatók

Hírek Barát Mihály Tamás
Nagyot nőtt a vagyon, de új típusú versenytásakkal és feladatokkal is számolnia kell a szektornak.

Az elmúlt tíz év elképesztő változásokat hozott a globális privátbanki piacon, akár ami a kezelt vagyon növekedését, az ügyféligények átalakulását, vagy az új típusú szolgáltatók megjelenését illeti – mondta a XI. Magyar Privátbanki Konferencián Karagich István, a Blochamps Capital alapítója. Kiemelte: miközben a teljes iparág kis túlzással most is ugyanannyi profitot termel, mint egy évtizeddel ezelőtt,

a globális vagyon duplájára duzzadt az akkorinak, tehát jelentősen romlott a jövedelmezőség a szektorban.

Karagich István szerint az is nyilvánvaló tény, hogy a privátbanki vezetőknek most jóval nehezebb stratégiát készíteni, mint tíz évvel korábban, hiszen hirtelen azon kapta magát az iparág, hogy innovatív, eddig nem ismert megoldásokat alkalmazó, új típusú szolgáltatók jelentek meg a piacon, akikkel szemben már teljesen más eszközökkel kell felvenni a versenyt.

A tanácsadó cég vezetője szerint ma a privátbanki szektor az affluens ügyfélkörben (globálisan ez a 100 ezer és egymillió dollár közötti pénzügyi vagyonnal rendelkezőket jelenti) látja a jövedelmezőség növelésének kulcsát.

Ez viszont a privátbanki szolgáltatások „demokratizálódásához” vezet,

vagyis ahhoz, hogy a még vagyonosodó, feltörekvő rétegek is hozzáférnek a korábban csak egy szűk körnek fenntartott szolgáltatásokhoz. Ekkora ügyféltömeg kiszolgálása viszont csak elektronikus csatornákon lehetséges – mutatott rá Karagich István.

A kiszolgálás kapcsán felvetődik a hiperperszonalizáció kérdése is: a szolgáltatóknál ugyanis óriási adattömeget tárolnak a privátbanki ügyfelekről, amelyet sokkal eredményesebben ki lehetne aknázni. A szektort érintő kihívások között a szakértő megemlítette az ügyfélkör elöregedésének problematikáját is,

amely „új” ügyfelek (az örökösök) megnyerését teszi rövid időn belül, viszonylag nagy tömegben szükségessé.

Ami a régiónk helyzetét illeti, a konferencián elhangzottak szerint Kelet-Közép-Európában a pénzügyi vagyon növekedési üteme magas: ezen belül pedig Magyarország kifejezetten jól áll, és a várakozások szerint a gyors növekedési ütem tartósan fenn is maradhat a magyar piacon „Talán meglepő lehet, de a lakosságnál lévő készpénz és a betétek aránya alapján Magyarország jobban áll a többi régiós államhoz képest: ezzel együtt nyilvánvaló, hogy a hosszabb távú befektetések arányának további, jelentős növelése szükséges a hazai lakossági portfólióban” – emelte ki Karagich István.

Részvényekbe áramlik a lakossági vagyon

(Borítókép: Karagich István (Móricz-Sabján Simon)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink