Öreg rocker, nem vén rocker

Hírek
Amit majd' mindenki, de valamennyi Queen-rajongó tud: Brian May tinédzser korában, édesapjával közösen készítette el legendás gitárját, a Red Specialt. A munka másfél esztendeig tartott, a hangszer mind a mai napig. Az idő pedig feltartóztathatatlanul pereg, May ma 70 éves.

Gitárhangzásáról azonnal felismerni, akár Hendrixet, Santanát, David Gilmourt vagy Mark Knopflert. S bizony nem kis dolog, hogy néhány hang hallatán azonnal tudjuk, Brian May játszik. A hang titka a harmonizer, amely effektnek köszönhetően nem egyetlen, de három-négy szólamban hangzik fel a dallam, azaz harmónia szólal meg a keze alatt.

Nem kizárólag a gitár mágusa, mint a Queenben mindenkinek, neki is pompás a hangja. Ezt szóló albumain bizonyította. Sőt, Pavarottival duettben énekelte a Freddie Mercurinak ajánlott számát, és nem égett be.

A Queenben az összes tag írt nótákat, szöveget és zenét is. May képviselte a rockot. A stúdiófelvételeken észvesztő viták mentek, amik a gitárost rendre kiborították. Végül ügyesen becsempészte oly jellemző gitárfutamait a többiek dalaiba.

Brian May galamblelkű, szolid életű figura, egyáltalán nem rock arc, mint Mercury, vagy a dobos, Roger Taylor. Vele amúgy második bandájában, a Smile-ban már együtt tolták a rockot. Hozzájuk csatlakozott Freddie, aki javasolta: nevüket változtassák Queenre.

Két házasság, három gyerek, és a rock and roll cirkusz mellett valódi tudományos pályával büszkélkedhet. Kiváló eredménnyel diplomázott fizikából és matematikából, éppen 1974-ben, amikor a világhírt hozó Sheer Heart Attac című korongjukat készítették. A tudományos karrier így 2007-ig váratott magára, amikor befejezte három évtizeddel azelőtt kezdett csillagászati disszertációját, s kézhez kaphatta doktorátusát. Azóta részt vett a NASA Pluto szondájának megalkotásában, valamint két népszerű tudományos munka társszerzője.

Persze a zenéhez sem lett hűtlen, emlékezetes volt a londoni olimpia záróünnepsége végén adott fergeteges bulija, Roger Taylor társaságában. November 4-én pedig ismét Budapesten, a Queen+Adam Lambert koncerten.

Az "ismétről" pedig annyit, a banda legjobb koncertfilmjét, a Magic címűt (2012-ban Hungarian Rapshody címmel adták ki újra) 1986-ban forgatták a Népstadionban, Zsombolyai János irányításával.

Borítókép: MTI/EPA/Ferdy Damman

Ezek is érdekelhetnek

További híreink