Orbán Viktor: versenyfutás zajlik az oltások és a harmadik hullám között

Hírek figyelo.hu

A kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában elmondta, hogy 3093 új fertőzött regisztráltak, összesen 4024-en vannak kórházban. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy mindenki átgondolt döntés hozzon. Húsvétra eljuthatunk oda, hogy aki regisztrált, az be lesz oltva.

Magyarországon van a legtöbb oltásra alkalmas vakcina az unióban

– közölte a kormányfő.

Nyugat-Európa biztonsága is Közép-Európán múlik

Németország legnagyobb kereskedelmi partnere a V4-ek ma már. Hangsúlyozta, hogy ezért a visegrádi országokat senki nem becsüli le. Rámutatott, hogy erő van ebben a térségben. A kérdés, hogy ki mennyire lát erőre Nyugaton, ahol biztonságban érezhették magukat. Magyarország és Lengyelország bástya volt korábban, de most megváltozott a helyzet, mert beengedték a bevándorlókat. Ez már nem olyan tökéletes biztonság, mint korábban volt. De Nyugat-Európa biztonsága így is ezen a térségen múlik.

Hozzá kell férnünk a lengyel piachoz

A közép-európai népek hivatásáról írt a miniszterelnök a héten, amely megjelent Csehországban és Lengyelországban is. Hangsúlyozta, hogy a közép-európai gondolat 600-700 éves. A németek és az oroszok földje helyezkedik el. Stratégiai szerepe Szlovákiának van, tőke súlya azonban Lengyelországnak. A miniszterelnök ezért szorgalmazza a közlekedési, energetikai kapcsolatok kiépítését a térség országaival. Alapvető magyar gazdasági érdek, hogy össze legyünk kötve Szlovákián keresztül Lengyelországgal. Idén létrejön a kapcsolat Kassával, de onnan Lengyelország még messze van. Nekünk magyaroknak hozzá kell férnünk a lengyel piachoz, de a lengyeleknek is érdekük.

Az újraindításért minden felelősséget a kormány vállalja

A kormányfő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az ellenzék nem támogatja a rendkívüli jogrend meghosszabbítását. A nemzeti konzultációról elmondta, hogy a döntés felelőssége a miénk – fogalmazott Orbán Viktor.

Az újraindításért minden felelősséget a kormány vállalja, de az a jó, hogy az emberek elmondják a véleményüket. Millió számra szoktak részt venni a nemzeti konzultációban, emlékeztetett, hogy a nyugdíjasokkal is kötöttek egy megállapodást. Jó hagyománya a magyar politikának. Egy nap alatt 120 ezren töltötték ki.

Május végére több millióan lesznek beoltva

Magyarországon van a legtöbb oltásra alkalmas vakcina az unióban, ezért május végére 3,5 millióval többen lesznek beoltva, mint a hasonló nagyságú országokban. Novemberben látható volt, hogy ugyanolyan helyzet alakul ki, mint tavasszal, amikor kevés volt a védekezéshez szükséges eszköz a világpiacon, erre figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Ezért kezdte meg a magyar kormány a tárgyalásokat a kínaiakkal és az oroszokkal.

A miniszterelnök számított a kritikákra, de egy lépéssel mindig előrébb kell lenni. Most már mindenki az orosz vakcina befogadásán dolgozik Európában, ezután majd a kínai lesz a soron. Jól haladunk – így felelt Müller Cecília a miniszterelnöknek annak a kérdésére, hogy mikor lesz használható a kínai vakcina.

(Borítókép: Az oltócsoportokat és a koronavírus elleni Pfizer-BioNTech-vakcinákat szállító buszok az indulás előtt a fővárosi kormányhivatal parkolójában a XIII. kerületi Teve utcában 2021. február 19-én. (MTI/Mónus Márton)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink