Orbán Viktor Tucker Carlsonnak: a béke az Egyesült Államokon múlik

Hírek Magyar Nemzet
Az orosz-ukrán háborúról, Oroszországról és Ukrajnáról, az Amerikai Egyesült Államokról, illetve a magyar nemzet küldetéséről is szó esett Tucker Carlson Orbán Viktor miniszterelnökkel készített mintegy félórás interjújában. A felvételt eddig közel huszonötmillióan látták.

Tucker Carlson elsőként azt vetette fel a magyar kormányfőnek, hogy Amerikában az emberek azt gondolják, hogy Ukrajna nyerésre áll az Oroszországgal vívott háborúban – szemlézte az interjú főbb elemeit a Magyar Nemzet. A miniszterelnök lehetetlennek, sőt hazugságnak nevezte ezt az állítást, arra kérdésre pedig, hogy miért lehetetlen Ukrajna győzelme a miniszterelnök kifejtette, hogy az ukrán katonák hamarabb fognak elfogyni, mint az oroszok, a harctéren pedig végül a katonák száma fog számítani.

interjú 02

A háború értelmetlen, Ukrajna győzelme pedig lehetetlen, mivel az orosz katonák vannak többen, a harctéren pedig a katonák száma számít
Fotó: Genya SAVILOV / AFP

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra a problémára, hogy Oroszország esetében a Nyugatnak korábban, Borisz Jelcin regnálásának végén, már komoly fejfájást okozott a gyengekezű vezetés, ugyanis félő volt, hogy anarchikus állapotok alakulnak ki a nukleáris arzenállal rendelkező országban. Ha pedig ez az Egyesült Államok célja, akkor az hiba a magyar miniszterelnök szerint hozzátéve, hogy ez a helyzet rendkívül veszélyes, a hatásokat pedig Washingtonban a nagy távolság miatt később érzik meg, Budapesten viszont 24 órán belül, hiszen Magyarország szomszédos Ukrajnával, ez pedig meghatározza a magyar megközelítést.

A kárpátaljai magyarságról azt mondta, 150 ezer fős kisebbségről van szó, „ők az ukrán állam részei, és most besorozzák őket a hadseregbe, ahol meghalnak. Ukrajnáért harcolnak, és magyar katonák ukrán állampolgárként halnak meg Ukrajnáért” – mondta el a miniszterelnök, aki arra figyelmeztetett, hogy egy ponton az ukrán hadsereg ki fog fogyni az emberekből, és további egységekre lesz szüksége, amit, ha a nyugati országok biztosítanak neki, az egy közvetlen háború kirobbanását jelentené Oroszország és a Nyugat között.

Az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásával kapcsolatban Tucker Carlson kérdésére válaszolva a miniszterelnök elmondta, hogy a vezeték felrobbantását követően a szerb miniszterelnökkel és a szerb elnökkel közösen elmondták, hogy, ha bárki egy ehhez hasonló támadást hajtana végre a déli folyosó ellen, azt a régió országai háborús oknak vagy terrortámadásnak fogják tekinteni.

Egyedüli megoldás szerinte az, ha Donald Trump egykori elnök visszatér a hatalomba, és a korábbihoz hasonló külpolitikát folytat. Ugyanis Trump „em kezdeményezett újabb háborút. Jól kezelte az észak-koreaiakat és Oroszországot, még a kínaiakat is” és ha ő lett volna az elnök, amikor az orosz invázió elkezdődött, akkor ezt az oroszok nem tudták volna megtenni.

Az amerikai kormányzat Magyarországgal szemben megfogalmazott rendszeres kritikákkal kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy az mindig veszélyt jelent a nemzetközi politikában, hogyha az USA úgy ítéli meg, hogy egy adott ország nem a megfelelő irányba halad, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ez pusztán az Egyesült Államok kormányának a hangja.

Tucker Carlson arról is kérdezte a magyar miniszterelnököt, hogy mi a véleménye azokról az amerikai médiában rendszeresen terjedő híresztelésekről, amely szerint Orbán Viktor valójában Putyin egyik embere. A kormányfő válaszában kifejtette, hogy a Vlagyimir Putyinnal való első találkozásuk során kimondták, hogy nem szabad a történelemhez nyúlni, ugyanis a két ország közötti kapcsolat meglehetősen negatív volt az elmúlt évszázadokban. Éppen ezért a magyar kormány igyekszik racionális kapcsolatot ápolni az oroszokkal, különösen a gazdaság és az energia területén.

A személyes álláspontom pedig az, hogy az oroszok európai biztonsági architektúrába való bevonása nélkül nem tudunk biztonságos életet biztosítani az európai polgároknak. De most sajnos jelenleg minden ezzel szembe megy – jegyezte meg a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a NATO hivatalos álláspontja jelenleg is egybeesik a magyar állásponttal, miszerint mindent meg kell tenni a békéért.

Orbán Viktor szerint a NATO egyes vezetői, egyes tagállamok vezetői, mint például az amerikai elnök stratégiájának a része volt, hogy szétzúzzák az oroszokat, ezt pedig úgy kívánták elérni, hogy az ukrán katonák harcolnak, és a NATO egyes tagállamai pénzzel, illetve haditechnikai eszközökkel finanszírozzák ezt a harcot. Viszont másfél év távlatából immár egyértelmű, hogy ez rossz irány, ezért új stratégiára van szükségünk, vagy minél hamarabb el kell érnünk a békét.

Borítókép: Orbán Viktor / Facebook

Ezek is érdekelhetnek

További híreink