Orbán Viktor: Résen kell lenni!

Hírek
A migránskérdés külső dímenziójára összpontosít Brüsszel, arra, hogyan akadályozzák meg azt, amit az EU-ban nem szeretnénk látni. Egyetértés lehet abban, hogy Líbiában kell rendezni a kérdést - hangsúlyozta brüsszeli doorstep tájékoztatóján Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök arra az újságírói felvetésre, hogy miközben a migráció kiemelt téma az EU-ban, a mostani csúcson azonban nincs napirenden a kérdés, úgy fogalmazott: Brüsszel olyan hely, ahol mindig történik valami, nekünk, közép-európaiaknak pedig résen kell lenni.

Kitért arra, hogy elfogadásra kerülhet az a javaslat, amely a migránskérdés külső dímenziójára összpontosít. “Le kell menni Líbiába, ott kell elvégezni a jogi eljárásokat, a terrorellenes szűrést, s azok, akik átestek ezen, őket lehet beengedni Európába” – emelte ki. A kormányfő szerint most ez a szamárvezetője a találkozásnak.

Ugyancsak újságírói kérdésre az úgynevezett “plakáttörvény” pénteki szavazása kapcsán azt mondta: ez nem egy  kormányindítvány, hanem a pártokra tartozik. “Ha a kormány terjesztette volna elő, akkor otthon kellene lennem, azonban nem így történt. Ha Kósa Lajos frakcióvezető szólít, haza megyek, de ez nem várható” – húzta alá. A miniszterelnök szerint a pártfinanszítozási botrányokat fel kell számolni, “van álláspontom a kérdésben, ha otthon lennék, így is szavaznék.”

A V4-ek és Macron francia államfő találkozója kapcsán a miniszterelnök úgy fogalmazott: a francia elnök “új fiú” Brüsszelben, s a belépője nem túl biztató, miután nyilatkozatával rögtön belerúgott a közép-európai országokba. “Ez itt nem szokás” – tette hozzá végezetül.

Borítókép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Ezek is érdekelhetnek

További híreink