Orbán Viktor: Ragaszkodunk a jogállamiság és a költségvetés szétválasztásához

Hírek figyelo.hu

Továbbra sem lesz megállapodás az uniós költségvetésről, Magyarország ragaszkodik a jogállamiság és a költségvetés szétválasztásához

– jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjúban, miután a lengyel kormány hajlandónak mutatkozott a vétó feladására.

A kormányfő leszögezte, hogy nem engedjük bármit ránk kényszerítsenek akaratunk ellenére. Kemény kritikát fogalmazott meg Brüsszellel szemben, mivel az éppen kiváló Nagy-Britannia már megkapta a vakcinát, a kontinensre azonban még hónapokig nem érkezhet.

A miniszterelnök jelezte, hogy az oltás nem a regisztráció sorrendjében történik, az operatív törzs döntése értelmében elsőként az egészségügyi dolgozók kaphatják meg, utána következhetnek a súlyos betegek.

Vegyes hírek a vakcináról

Ellentmondó hírek vannak a vakcinával kapcsolatban – jelezte a kormányfő, miután kiderült, hogy hónapokig nem érkezik oltóanyag Európába. Kaptunk egy nagy pofont – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy Brüsszelnek keverték le.

Nem tudja elfogadni a kormányfő, hogy gyógyszeripari lobbikon múljon az emberek élete. Nem a regisztráció sorrendjében fog történni az oltás – bocsátotta előre Orbán Viktor. Az Operatív Törzs eldöntötte, hogy elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg, utána a súlyos állapotban lévők. Keressük, hajtjuk, kutatjuk, hogy hol lehet vakcina. A miniszterelnök hálás a magyar tudósoknak. Az első megbeszélések alapján a tudósok mereven elleneznek mindenfajta lazítást.

Nem köthetjük a pénzügyeket a politikához

Politikai kérdéseket nem lehet összekötni pénzügyi kérdésekkel – szögezte le Orbán Viktor. Hangsúlyozta, hogy nem miattunk nem lesz gyorsan pénz. Nyomás alá helyeznek minket, hogy fogadjunk el egy változtatást. Soros Györgynek van 6 pontos terve, amit az Európai Bizottság is meg akar valósítani – mondta a miniszterelnök, miután a műsorvezető arról beszélt, hogy 34 millió bevándorlót akar Brüsszel letelepíteni. Arra fognak szavazni, aki behozza őket, és baloldali kormányokra fognak szavazni – jelezte a kormányfő.

Az EU költségvetésről

Ha nem állapodunk meg januárban, akkor később. A szabályok értelmében január elsején elindul és az előző költségvetés 1/12-vel folytatódik. A helyreállítási költségvetésről elmondta Orbán Viktor, ha tehetné, Magyarország ebben nem venne részt.

Példaként említette Olaszországot és Spanyolországot. Ha nem tudják fizetni, akkor helyettük kell fizetnünk. Nem örül neki Orbán Viktor, hogy Magyarország ebben részt vesz. Mi szívességet teszünk, egy szolidaritási gesztus részünkről, hogy részt veszünk benne.

Jogi garanciákra van szükség

Azt akarják elérni, hogy a migrációval kapcsolatos elutasító álláspontot le lehessen verni. Csak egy dologban hisz a miniszterelnök, a jogi garanciákban. Kizárni semmit sem lehet – mondta Orbán Viktor a héten megjelent eseményekre reagálva, amelyek összefüggésbe hozzák a vétóval Szájer József botrányát.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2017. szeptember 8-án. (MTI Fotó: Illyés Tibor)