Orbán Viktor: Olyasmivel próbálkoztunk, amivel korábban még nem

Hírek figyelo.hu

Van olyan tagállam, amelynek a teljes nemzeti össztermékének 150-160 százalékára is fel fog csúszni a következő hónapokban az államadóssága

– idézi a Magyar Nemzet Orbán Viktor miniszterelnököt, aki a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában értékelte a hétvégi uniós költségvetési vitát.

Szerinte ez az adósrabszolgaságot megközelítő szint. Magyarországon, amikor 2010-ben sikerült nemzeti kormányt alakítani, akkor 83-85 százalékon állt az adósságunk, és én személyesen azt is tragédiának éltem meg, mert láttam, hogy a magyaroknak hosszú éveken keresztül azért kell dolgozniuk, hogy a korábban felvett hitelek kamatait vissza tudjuk fizetni – mondta a miniszterelnök.

A költségvetési vitáról elmondta: „olyasmivel próbálkoztunk, amivel korábban még nem”. Ennek az oka a nyugat-európai országok gyengülő gazdasági teljesítménye a járványtól függetlenül, plusz a járvány okozta gazdasági nehézségek együtt, amely azzal fenyeget, hogy néhány nyugat-európai ország gazdasága a térdre esett – fogalmazott a kormányfő.

A magyarok és a lengyelek visszaverték azt a kísérletet, hogy az őket megillető pénzekről mások döntsenek, ez váltotta ki a liberálisok elégedetlenségét az Európai Parlamentben – idézi a lap a miniszterelnököt.

„A magyar és a lengyel erők”

Az EU-csúcs eredményét úgy lehet értékelni, hogy a magyar és a lengyel erők Brüsszelnél megállították a liberális brigádok nemzetközi támadását – idézi az MTI Orbán Viktort. A kormányfő kiemelte:

Magyarország és Lengyelország visszaverte azt a kísérletet, hogy az őket megillető pénzekről mások döntsenek.

Voltak, akik azt akarták elérni, hogy ugyan megkapjuk a nekünk járó összegeket, de a felhasználást politikai feltételekhez kötnék – mondta.

Úgy vélte, tipikusan olyan országokról van szó, amelyek bevándorláspártiak, és „gyűlölnek bennünket”, mert nem engedjük, hogy az ő migrációs politikájuk érvényesüljön, és mert Magyarország megállítja a migránsokat. Soros György áll a hátuk mögött – tette hozzá. Azt akarták, hogy legyen olyan pénzügyi eszköz, amellyel zsarolni lehet Magyarországot és Lengyelországot – közölte Orbán Viktor.

(Borítókép: Mohai Balázs, MTI)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink