Orbán Viktor: nőnapon még nyitva lesznek a virágboltok

Hírek figyelo.hu

A bértámogatást kiterjesztik minden ágazatra, akit érint a mostani korlátozás – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában. A fertőzéssel kapcsolatban kiemelte, a probléma, hogy az utazók, nyaralók különleges üdülőhelyekről hozzák be a mutáns vírusokat. A kormányfő a napi adatokat is ismertette: 6389 új fertőzött van, 143 ember meghalt, és 6877 ember van jelenleg kórházban. A miniszterelnök szerint megbízhatatlanok az uniós szállítások, az oroszok viszont lényegében tartják az ütemet, a kínaiak is hibátlanul teljesítenek.

Ez már a célegyenes lehet

A mostani két hetes zárással befordultunk a célegyenesbe – jelezte a miniszterelnök. A kormányfő hisz benne, hogy két hét múlva megkezdődhet a nyitás.

A Fidesz már nézelődik

A miniszterelnök egyeztetett a Armin Laschet, új CDU elnökkel, aki – ahogy fogalmazott a kormányfő – ide már túl későn érkezett. Matteo Salvinivel, az olasz Liga vezetőjével is tárgyalt a miniszterelnök.

Szijjártó sikere a vakcinabeszerzés

Szijjártó Pétert méltatta a miniszterelnök a vakcinabeszerzések kapcsán. A kínaiak többet küldtek 50 ezer adaggal. Az oroszokon van egy nyomás, mert több európai ország is bejelentkezett náluk.

Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2021. március 5-én. (Fotó: Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Adat alapú oltási terv jön

Változtatni kellet az oltási terven, ami reggel meg is történt – mondta a kormányfő. Eddig a személyes ismeretség alapú volt az oltás, át kell állni az adat alapú oltásra a miniszterelnök szerint. A visszajelzések alapján az egész folyamatot leállították, és egy külön operatív csoport áll fenn, hogy javítsák ezeket a problémákat.

Nem támaszkodhatunk az uniós beszerzésekre

Megbízhatatlanok az uniós szállítások – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: az oroszok lényegében tartják az ütemet, a kínaiak is hibátlanul teljesítenek.

Közel 6400 új fertőzött van

6389 új fertőzött van, 143 ember meghalt, és 6877 ember van jelenleg kórházban – közölte Orbán Viktor a napi adatokat. A kormányfő szerint rendkívüli terhelésnek lesznek kitéve a kórházak. Akár 15-20 ezer főt is elérheti a kórházban ápoltak száma.

Már 2,8 millióan regisztráltak oltásra

Az oltási terv jól halad – mondta a miniszterelnök. Beoltottak 862 ezer főt. A regisztráltak száma elérte a 2,8 milliót. Húsvétra 2 millió 4 ezer főt tudnak beoltani. Június elejére 8 millió fölé tudnak kerülni.

Különleges helyekről hozzák be a vírust

Utazások terén fenntartják a mostani szigorú rendet. A probléma, hogy különleges üdülőhelyekről hozzák be a mutáns vírusokat. A miniszterelnök kéri, hogy halasszák el az utazásaikat, akik ezekre a helyekre tervezik.

Új ágazatok kapnak bértámogatást

A bértámogatást kiterjesztik minden ágazatra, akit érint a mostani korlátozás. Adókedvezményt is kapnak. Az önkormányzati és állami tulajdonban lévő üzletek után elengedik a béréleti díjakat, továbbá megkapják a bértámogatást.

Zárnunk kell, hogy nyithassunk

Zárnunk kell ahhoz, hogy húsvét körül nyithassunk – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint a legnehezebb időszakra kell felkészülni. Ezért döntöttek úgy, hogy szigorítunk. Barkácsboltok, élelmiszerboltok maradnak nyitva, minden más zárva (nyitva lesznek a patikák és dohányboltok is – a szerk.). Mint fogalmazott: azok a boltok maradnak nyitva amelyek az élethez kellenek. Hozzátette: a virágboltok még március 8-án nyitva maradnak.

(Borítókép: Festett tulipánok egy bajai virágboltban a nemzetközi nőnapon, 2019. március 8-án. (MTI/Balogh Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink