Orbán Viktor: nincs napirenden a sorkatonaság visszavezetése

Hírek vg.hu
Magyarországon ellenáll minden nyomásnak, ezért nincs napirenden a sorkatonaság visszavezetése – ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában arról a vitáról, ami Európában az elmúlt hetekben felütötte a fejét.

Volt egy gondolat 30 évvel ezelőtt, ami úgy hangzott, hogy miután Európában sikerült békét teremteni, a Natonak nincs rivális ereje, ezért az az állandó készenlét, amit a sorkatonaságon keresztül valósult meg, többé nem szükséges – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A kormányfő szerint ehelyett a a hivatásos katonaságra épült Európa hadereje, „ők a legjobb embereink”, akik a legfelkészültebbek, és hajlandók arra, hogy áldozatot hozzanak a haza védelmében. Szerinte ez volt az alapkoncepció, most azonban, háború van Európában, ez kérdőjeleződött meg.

Hangsúlyozta, nem szükséges visszaállítani a sorkatonságot, van elég eszköz arra, hogy a fiatalokat közelebb vigyék a hadsereghez. A probléma, hogy olyan összefüggésben is beszélnek a sorkatonaság visszavezetéséről Európában, mint ami uniós kötelezettség lenne, ez a miniszterelnök szerint elfogadhatatlan.

Magyarországon nincs napirenden a sorkatonaság visszavezetése, szögezte le. Európában ugyanakkor valamilyen összeurópai szinten szeretnék ezt kezelni, hazánk ezt nem támogatja.

A miniszterelnök szerint riasztó, ha visszaemlékezünk, hogy mi történt egy hete, két hete.

Minden héten közelebb vagyunk a háborúhoz, minden héten történik valami – fogalmazott, hozzátéve, hogy európai csapatok már jelen vannak Ukrajnában, új minőséget lát abban, hogy a franciák vállalják, hogy Ukarjna területére képeznének ki katonákat. Az is riasztó szerint, hogy a fegyvereket nem csak önvédelemre használhatják, hanem támadhatják majd az oroszokat is.

Szerinte ebből majd kibontakozik egy nagy vita, hogy miképp is működik. Kérdés, hogy mennyiben ukrán az a fegyver, ami Oroszország felé bemegy. Úgy látja, hogy ezzel is a bevonódás újabb lépését teszi meg a Nato.

Hangsúlyozta, hogy jól kell tudni bemérni a szemben álló felek szándékát. Független attól, hogy ki mit gondol az oroszokról, róluk tudni, hogy ők azt mondják, hogy azért támadták meg Ukrajnát, mert be akart lépni a Nato-ba. Az oroszok be is jelentették, hogy addig mennek Ukrajnában, amíg nem tudnak belőni Oroszország területére. Szerinte ezért minél jobb fegyverekkel lövik az ukránok az oroszokat, annál tovább fognak menni. Tehát ezzel közelebb hozzuk magunkhoz is az oroszokat.

A miniszterelnök szerint a háborúba való besodródásnak több fázisa van: a beszéd, amin már túl vagyunk, illetve a végső soron a pusztítás.

Ők is épelméjű emberek – mondta az európai és amerikai politikusokról, szerinte a földrajzi távolságnak van szerepe az eltérő gondolkodásban. Azt gondolják, hogy a tényleges kockázattól messzebb vannak, az ő biztonságérzetük nagyobb, mint a magyaroké és ők már nyertek háborút.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

További híreink