Orbán Viktor nehéz hét előtt áll

Hírek vg.hu
A magyar kormányfő sikerrel vette a németországi tárgyalásait, de nem dőlhet hátra, hiszen további kritikus találkozók várnak rá. Orbán Viktor hétfőn Rómába, szerdán Párizsba utazik, majd a hetet európai tanácsi üléssel zárja.

Éppen csak véget ért a német-magyar csúcs Berlinben, Orbán Viktor már a következő, nagy fontosságú hivatalos látogatására készül. Sőt, június utolsó hetében valóságos diplomáciai nagyüzem vár a magyar miniszterelnökre és szinte egymást érik majd a legmagasabb szintű tárgyalások.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, pénteken a német kancellár fogadta a magyar kormányfőt. Előzetesen a német sajtóban is megpróbálták megfejteni, pontosan miért érkezik Berlinbe Orbán Viktor, és meglepő megállapításokra jutottak.

  1. a júliustól kezdődő EU-s magyar elnökség miatti félelmeket oszlatta el és nyugtatta meg a német vezetést,
  2. Orbán Viktornak akkora a befolyása a német politikára, hogy azt szakértők már a kínaihoz mérik.

A miniszterelnök még a vizit előtt a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy elsősorban magyar ügyekről akar tárgyalni. Azt akarja megerősíttetni Olaf Scholz-cal, hogy a német óriáscégek a jövőben is szervesen beágyazottak lesznek a magyar gazdaságba. Erre akar „kóser pecsétet” kérni, ahogy korábban ezt Angela Merkeltől is megkapta.

Ez nem valamiféle szimbolikus kérdés, hanem súlyos jelentősége van: tavaly a két ország közötti kereskedelem rekordot ért el, 70 milliárd euró felett volt. A Magyarországról kivitt áruk egynegyede Németországba érkezik, miközben a német cégek Magyarországon 250-300 ezer embernek adnak munkát, elsősorban az autóiparban.

A tárgyalást követően Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy megállapodtak a német kollégájával a gazdasági kapcsolatok további erősítésében. Ez tehát pozitívum, de a magyar kormányfő nem dőlhet hátra, hiszen további kritikus találkozók várnak rá.

Orbán Viktor nagyon nehéz hét előtt áll

A már említett pénteki interjújában árulta el, hogy

  • június 24-én hétfőn Rómába utazik, hogy Giorgia Meloni olasz kormányfővel tárgyaljon,
  • június 26-án szerdán pedig már Emmanuel Macron francia államfő várja Párizsban.
  • Majd a hónap utolsó hétvégéjén immáron hivatalosan – néhány napja egy nem hivatalos állam- és kormányfői vacsorát már rendeztek – is ülésezik az Európai Tanács, amelyen véglegessé válik, hogy a következő ötéves uniós ciklusban mások mellett ki lesz az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke.

A maga nemében mindegyik létfontosságú esemény lesz, már csak a magyar elnökség alakulásának szempontjából is.Azt eddig is lehetett tudni, hogy Orbán Viktor szerint növelni kell az Európai Unió világgazdaságon belüli versenyképességét, Magyarország pedig készen áll arra, hogy erre fókuszálva „egy nagy tervet” tegyen le az asztalra. Erről már zajlanak is egyeztetések a többi tagállammal. A magyar cél az lenne, hogy „Európa ne elzárkózzon, ne a félelem logikája mentén reagáljon” a világ változásaira, hanem a gazdasági kapcsolatokat kiterjessze, a kapcsolatrendszerét erősítse és álljon készen a versenyre.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: NurPhoto via AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink