Orbán Viktor Moszkvában – cikkünk frissül

Hírek Hecker Flórián
A kormányfő az orosz elnökkel, Putyinnal tárgyal. Orbán Viktor moszkvai útja túlzás nélkül lázban tartja az orosz nyilvánosságot.

Ahogy arról aVilággazdaságis beszámolt, Orbán Viktor péntek délelőtt Oroszországba érkezett, hogy VlagyimirPutyinelnökkel tárgyaljon.

A hivatalos útról napok óta találgatnak a hazai és a nemzetközi térben, most viszont immáron hivatalos a Putyin-Orbán csúcstalálkozó létrejötte. Ezt a magyar miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan megerősítette az MTI-nek kiadott közleményében.

A vizit horderejét mutatja, hogy Orbán Viktor megérkezése azonnal vezető hírként jelent meg az orosz médiában. A nagy orosz lapok egyöntetűen első helyen számolnak be a fejleményről, így

  • a Kommerszant,
  • a Ria,
  • a Tassz,
  • az Izvesztyija
  • vagy a Ren.

A Világgazdaság folyamatosan követi Orbán Viktor oroszországi útjának eseményeit, ezekről azonnal beszámol az olvasóinak.

Mit ír az orosz sajtó Orbán Viktor látogatásáról?

A RiaHavasi Bertalan közleményét idézi, amely szerint a békemisszió keretében Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvába érkezett és találkozik Vlagyimir Putyin elnökkel. Felidézik, hogy július 1-től Magyarország tölti be hat hónapon keresztül az EU soros elnökségét. Ennek második napján Orbán Viktor – 12 év után először – Kijevbe látogatott, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Emlékeztettek rá, hogy az Európai Tanács elnöke, Charles Michel azt írta az X közösségi oldalon, hogy Magyarországnak az EU elnökeként nincs joga azEurópai Unió nevében kapcsolatba lépni Oroszországgal. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője ugyancsak közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy az EU Tanácsa nem adott felhatalmazást Orbánnak, hogy az unió nevében Moszkvába látogasson. Szerinte ilyen útra csak kétoldalú kapcsolatok keretében kerülhet sor.

De a Ria Putyin sajtótitkárának, Dmitrij Peszkovnak az előző napi nyilatkozatát is megismételte. Ő úgy fogalmaott, hogy Putyinnak július 5-én sűrű lesz a munkaideje és a Kremlben tárgyal majd.

A cikkittolvasható.

Címlapfotó: A fotó egy 2023. októberi találkozón készült. Hivatalos a Putyin-Orbán csúcstalálkozó létrejötte AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink