Orbán Viktor : meg fogjuk nyerni a választást

Hírek mandiner.hu
Az Európai Parlamenti választáson múlik a háború és a béke Orbán Viktor szerint. A Mandinernek adott interjújában kifejtette, hogy az EP-t fel kell oszlatni és egy új testületet felállítani. Ursula von der Leyent le kell váltani, mert nem képes ellátni a pozíciójával járó feladatot, a NATO élén pedig nem tudja elfogadni a főtitkári pozícióért kampányoló Mark Ruttét.

A miniszterelnök hosszú interjút adott a Mandinernek az országgyűlési- és Európai Parlamenti választásról és a háborúról. Orbán Viktor szerint biztos a győzelmük a voksoláson, de az Európai Uniót szerinte az EP-t fel kell számolni és az alapjaitól újjáépíteni

A miniszterelnök szerint az Európai Parlament a jelenlegi formájában működésképtelen. Elmondta, hogy a nemzeti parlamenteknek kellene delegálni a képviselőket egy hatékony európai struktúrához.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Ursula von der Leyen alkalmatlan arra, hogy az unió végrehajtó szervének elnöke legyen. Az Európai Bizottságnak a nemzetállamokat kell szolgálni, ami azt jelenti, hogy von der Leyen a kormányfők alkalmazottja. Ezt a magyar miniszterelnök szerint a jelenlegi bizottsági elnök nem tudja megvalósítani.

Orbán Viktor a NATO-ról is beszélt, ahol hamarosan új főtitkárt kell választani. Jens Stoltenberg helyét nagy valószínűséggel a holland Mark Rutte veheti át. Rutte személye Magyarország számára elfogadhatatlan a kormányfő szerint.

Magyar­országnak két igénye van Rutte miniszterelnök úrral szemben. Az egyik egy becsületbeli ügy, a másik egy katonapolitikai igény. Ami a becsületet illeti, Rutte úrnál rosszabb hírű ember a nyugati politikusok közül nincs Magyarországon. Volt két olyan mondata, amit a magyarok nem bocsátanak meg neki. Először azt mondta, hogy a magyarokat ki kell zárni az Európai Unióból, aztán pedig azt, hogy Magyarországot le kell térdeltetni. Olyat, hogy mindegy, mit akarnak a magyarok, le kell nyomni valamilyen döntést a torkukon, ha kell, erővel, utoljára a német megszállók és Sztálinék mondtak. Ezzel a mondattal nehéz bekerülni a Magyarország által támogatott jelöltek közé

– idézte fel Orbán Viktor. Hozzátette, hogy ameddig Mark Rutte nem tiszteli Magyarországot, addig a a romániai jelöltet támogatjuk a főtitkári poszton.

Magyarország nem vesz részt a háborúban

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Rutte személyével nem csak becsületbeli problémái vannak. Kifejtette, hogy nem támogat olyan főtitkárt, aki katonákat küldene a NATO-n kívülre harcolni. A miniszterelnök azt mondta, hogy országunk NATO-tagsága ellenére sem vesz részt katonai műveletben Ukrajnában.

Megőrizzük a tagságunkat, de NATO-területen kívül nem akarunk katonai akcióban részt venni, erre meg kell hogy legyen a lehetőségünk. Jogilag most is megvan, de elvárjuk, hogy ezt egy politikailag elfogadott, szalonképes pozíciónak nyilvánítsák

 

Címlapfotó: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke országjáró kampánykörútjának dabasi állomásán 2024. június 5-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink