Orbán Viktor: Magyarországon nem lesz terrorpárti tüntetés

Hírek Figyelő/VG
A palesztin–izraeli háború kitörése óta Európa-szerte szerveznek tüntetést palesztin csoportok, Orbán Viktor kijelentette, hogy Magyarországon nem lesz szimpátiatüntetés a terrorszervezet mellett.

Elrendelte a Gázai övezet északi részének 24 órán belüli evakuálását az izraeli hadsereg pénteken – tudta meg az ENSZ gázai központja nem sokkal csütörtök éjfél előtt. A rendelkezés értelmében a terület mintegy 1,1 millió lakosának, a Gázai övezet népességének a felének kellene a térség déli részére húzódnia.

Az utasítást Stéphane Dujarric, az ENSZ főtitkár szóvivője embertelennek nevezte csütörtök este, valamint figyelmeztetett a lépés szörnyű humanitárius következményeire, mivel szerinte lehetetlen ennyi ember áttelepítését ilyen rövid idő alatt megszervezni.

Dujarric kifejtette, hogy a kitelepítésről szóló utasítás vonatkozik az ENSZ összes, az övezetben dolgozó munkatársára is, illetve azokra is, akik az ENSZ gázai létesítményeinek valamelyikében – köztük kórházakban vagy iskolákban – kerestek korábban menedéket.

Ugyanakkor Szaláma Marúf, a Hamász sajtóközpontjának vezetője az evakuálásról szóló hírt hamisnak nevezte, amivel szerinte Izrael csak fejetlenséget akar kelteni és meg akarja bontani a gázaiak belső egységét.

Az ENSZ csütörtökön közben soron kívüli támogatást kért a nemzetközi közösségtől; a szervezet humanitárius ügyeket koordináló irodája (OCHA) szerint idén a Gázai övezetben és Ciszjordániában tervezett humanitárius programokhoz 502 millió dollárral (183 milliárd forint) számoltak, ám az összegnek mostanáig kevesebb mint a fele érkezett meg.

A gázai családok 60 százaléka élt élelmiszer-bizonytalanságban az OCHA szerint már a harcok kirobbanása előtt is.

Ráadásul a szervezet azt is elmondta, hogy már több mint 423 ezer palesztin menekült el otthonából a Gázai övezetben, valamint azt is közölték, hogy kifogyott az üzemanyag Gáza egyetlen erőművéből, így megszakadt az áramszolgáltatás, illetve felhívták a figyelmet, hogy az övezetben élők nagy része már nem jut ivóvízhez. Kiemelték, hogy a térségben nagyjából 50 várandós nő is van – számol be a Világgazdaság.

Eközben elfogadhatatlannak nevezte a terrort pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök, aki azt is közölte:

Magyarország Izrael oldalán áll.

A kormányfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a Hamász támadására emlékeztetve azt is mondta, ilyenkor látszik, milyen érték a béke és a stabilitás, a választott vezetőknek pedig az a dolga, hogy ezt megvédje.

Orbán Viktor kifejtette, hogy Magyarország mindig is a terrorizmus ellen volt, és elismeri Izrael jogát ahhoz, hogy megvédje magát.

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy péntekre egy palesztin csoport Gáza melletti demonstrációt tervez a külügyminisztérium épülete elé.

Címlapkép: Valentin Faivre / AFP

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink