Orbán Viktor: Magyarország klímabajnok

Hírek Figyelo.hu

Jobban állunk, mint az Amerikai Egyesült Államok átoltottságban, második oltásban pedig lassan beérjük az Egyesült Királyságot is – mondta a kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában. Orbán Viktor azt is mondta, hogy a vírus nem megy el, meg fogja találni az utolsó embert is, aki nem védett.

A számok jól néznek ki, de mindenki arra kérek, hogy vegye fel az oltást – tette hozzá.

A miniszterelnök közölte, hogy a harmadik hullámot „leszorítottuk a földre”, újra kell indítani a gazdaságot. Beadtunk 25 ezer első oltást és 117 ezer második oltást – kezdte az interjú a miniszterelnök. Orbán Viktor ismertette a napi járványügyi adatokat: 121-en vannak lélegeztetőgépen, 84 ezer aktív fertőzött van. A vírus nem megy el, meg fogja találni az utolsó embert is, aki nem védett – figyelmeztetett a miniszterelnök. A számok jól néznek ki, de mindenki arra kérek, hogy vegye fel az oltást – tette hozzá.

Jól állunk átoltottságban

Jobban állunk, mint az Amerikai Egyesült Államok átoltottságban, második oltásban pedig lassan beérjük az Egyesült Királyságot is

– mondta Orbán Viktor. Magyarországon 4 nyugati és 2 keleti vakcina van, sehol a világban ilyen nincs. Ezek a vakcinák a mutánsok ellen is biztonságot nyújtanak a miniszterelnök szerint.

Mindenkit megviselt a járvány

Amikor a járvány csúcsra járt, akkor a védekezés volt a fontos, nem csak az egészségügyben, a gazdaságban is. Most hogy a harmadik hullámot, legyőztük, pontosabban leszorítottuk a földre, újra kell indítani a gazdaságot – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy mindenkit megviselt a járvány. Meggyötört bennünket, a vállalkozóknak is vissza kell nyerniük a vállalkozói, beruházási kedvüket – fogalmazott Orbán Viktor.

A klímavédelem rendkívül drága dolog

Meglepődve látom, hogy mennyi az éjszakai bagoly ott Brüsszelben – mondta a kormányfő az uniós kormány és államfők éjszakába nyúló tárgyalásairól. A klímavédelem rendkívül drága dolog, az a kérdés, hogy a terheket hogy osztjuk szét. Nem tudunk ugyanannyi terhet viselni, mint a hollandok. Az a gondolat, hogy a klímavédelem árát az emberekkel fizessük meg, az Nyugaton természetes, Magyarországon évekig küzdöttünk azért, hogy a rezsit leszorítsuk. A közép-európai országok azt képviselik, hogy a nagy cégek, a klímarombolók fizessenek. Ez a két álláspont erőteljesen különbözik egymástól – tette hozzá a kormányfő.

Magyarország klímabajnok

Hamarosan kijönnek a jogszabályok, hogy képzelik a klímavédelmet az Unióban. Ha egyetértésre jutottunk, akkor kapcsolódik be az Európai Parlament – vázolta a lépéseket a miniszterelnök. A következő két- három év a klímavédelemről fog szólni – jelezte a kormányfő. Ugyanakkor Orbán Viktor szerint Magyarország klímabajnok.

Nagy szerepe lesz a magyar-brit kapcsolatoknak

A spanyoloknak háromszor olyan magas kerítésük van, mint nekünk magyaroknak – utalt a miniszterelnök a spanyol Vox párt vezetőjével való csütörtöki egyeztetésére. Ma pedig Boris Johnson angol kormányfővel találkozik. Meggyengültünk, amióta kiléptek az unióból – tette hozzá Orbán Viktor. Nagy kérdésnek nevezte, hogy hol lesz a britek helye a világban. Magyarország keresi az együttműködési lehetőségeket, nagy szerepe lesz a magyar-brit kapcsolatoknak hazánk külpolitikájában – bocsátotta előre Orbán Viktor.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban 2021. március 5-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink