Orbán Viktor körül forog a világ – mindenki őt akarja győzködni az EU-csúcs előtt

Hírek
Újabb levelet írt Orbán Viktor miniszterelnök: ezúttal a decemberi EU-csúcsra készülve figyelmeztette az Európai Tanács elnökét, hogy még csak napirendre sem kellene venni Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, illetve a hosszú távú költségvetés felülvizsgálata sem időszerű.

Orbán Viktor köré szervezik a programjaikat Európa legerősebb vezetői: az Európai Tanács (ET) elnöke, Charles Michel miatta siet vissza Kínából, Emmanuel Macron francia elnök pedig egyenesen magához invitálta a magyar miniszterelnököt, hátha meg tudja győzni, hogy álljon be a sorba az Európai Unió december közepi csúcsára, és ne gátolja a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával. Nem lesz könnyű, miután Orbán Viktor levélben tudatta az ET elnökével, hogy a témának a csúcs napirendjére sem kellene felkerülnie.

A belga Charles Michel eredetileg Pekingben töltené a napjait, hogy részt vegyen Kína és az Európai Unió (EU) csúcsán, 2019 óta az első olyan találkozón, amelyen személyesen vannak jelen a vezetők. Csakhogy közben levelet kapott Orbán Viktortól, amelyben a magyar miniszterelnök két témában is kifejtette a többséggel ellentétes álláspontját, úgyhogy az ET elnöke hamarabb visszaindul, hogy otthon folytassa a tereprendezést a december 14–15-i EU-csúcs előtt.

Mi is áll a levélben?
A Politico által megszerzett levélben Orbán Viktor úgy fogalmazott, az Európai Bizottság legutóbbi, Ukrajna csatlakozási folyamatáról tett javaslata a végét jelenti annak, hogy az Európai Unió bővítése objektív és érdemeken alapul.

Hozzátette:

a tanácsnak most úgy kellene támogatnia a felvetést, hogy nem volt módja rendesen megvitatni, enélkül pedig elérhetetlen az egyetértés.

A cikk itt folytatódik

Fotó: /Benko Vivien Cher/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink