Orbán Viktor: Európa bajban van

Hírek figyelo.hu

Magyarországon valójában az intellektuális szuverenitásért zajlik a harc: azért küzdünk, hogy érvényesíthessük kereszténydemokrata-konzervatív demokráciafelfogásunkat a liberális nézetekkel szemben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a 15. Bledi Stratégiai Fórumon hétfőn.

Azért harcolunk, hogy ne csak egy, mindenki által elfogadott szemszögből vizsgálhassuk az európai intézményeket és politikát, és lehessen vitázni olyan fogalmakról, mint a család, nemzet, kulturális hagyományok, vallás és migráció

– magyarázta. A kormányfő azt is mondta, hogy a magyar demokrácia legalább olyan jó, mint a német vagy az olasz, és megfelel a demokrácia európai követelményeinek.

Európa bajban van, mert még mindig nem sikerült meghatároznia új helyét a nemzetközi gazdaságban

– mondta.

Európában nehezen értjük meg, hogy – az Egyesült Államokkal és Kínával ellentétben – nem vagyunk képesek gyökeresen megváltoztatni a játékszabályokat – mondta a kormányfő. Hozzáetette: ennek az az oka, hogy nincsen közös európai hadsereg és ahhoz kapcsolódó tudományos-innovatív központok, amelyek a technológiai fejlődés motorjai lehetnének. Jelenlegi helyzetünk és az abból fakadó következmények pontosítása egyelőre tisztázásra vár – tette hozzá.

Az idei nemzetközi konferencia központi témái az Európa előtt álló kihívások és lehetőségek, elsősorban a koronavírus-járvány és a Brexit tükrében. A fórumon számos ország állam- és kormányfői, illetve külügyminiszterei vesznek részt.

Orbán Viktor már egy nappal korábban a szlovén városba érkezett, ahol a Miniszterelnöki Sajtóiroda tájékoztatása szerint négyszemközti megbeszélést folytatott Janez Jansa szlovén kormányfővel.

(Borítókép: Andrej Babis cseh, Orbán Viktor magyar, Janez Jansa szlovén és Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök (b-j) beszélget a 15. Bledi Stratégiai Fórum nemzetközi konferencián 2020. augusztus 31-én. (MTI/Benko Vivien Cher)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink