Orbán Viktor: eljött az egyéni felelősség ideje

Hírek Figyelo.hu

„A veszélyhelyzet fennmarad, és folyamatosan töröljük el a korlátozásokat. Hamarosan döntés lesz arról, hogyan állhat helyre az önkormányzatok korábbi működési rendje”

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.A z európai helyzetet nem lehet megérteni a magyar helyzetből. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy ők egészen máshol vannak, emellett kártyájuk sincs.

„Mostantól az egyéni felelősség van az oltások tekintetében. Az állam eddig mindent megtett, hogy minél többen oltakozzanak”

– tette hozzá. A magyar egészségügy uniós szinten is kiválóan teljesített. Amit a közösségi felelősség tekintetében meg tudtunk tenni, azt megtettük – fogalmazott.

„Minden tudományos megállapításhoz időtávra van szükség, én az óvatosabbak közé tartozok” – utalt a kormányfő a fiatalok oltására, hozzátéve, hogy elzárni se akarják az oltás lehetőségét. Oltási kampányt sem akarnak indítani. Nem látom, hogy a magyar tudományos közösségben ez a vita hamarabb nyugvópontra jutna nyár vége előtt – jelezte Orbán Viktor.

Ugyanakkor a kiskorúak is részt vehetnek a közösségi programokban.

A magyar oltási igazolvány minőségileg is kiemelkedő, a miniszterelnök kollégáinak is büszkén mutogatja. Ráadásul mi előrébb tartunk, mint a nyugat-európai országok többsége. A politikai döntéshozók is információban előrébb járnak, mint az átlag emberek. Az európai helyzetet pedig nem lehet megérteni a magyar helyzetből. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy ők egészen máshol vannak, emellett kártyájuk sincs.

Folyamatosan oldjuk fel a korlátozásokat, újabb és újabb szabályokat hozunk. Meg fogjuk változtatni a veszélyhelyzeti szabályokat és az önkormányzatok is visszatérhetnek a normális működéshez – jelezte a kormányfő. Ezzel ismét lehetnek képviselő-testületi ülések.

Semmilyen szexuális kizsákmányolásnak nem akarjuk kitenni a fiatalokat – mondta a kormányfő a pedofilokról szóló törvényjavaslat kapcsán. A miniszterelnök hozzátette, már egy éve zajlik a vita erről. Ugyanakkor a miniszterelnök szerint nagyon keskeny mezsgyén járunk, és kifinomult jogi szabályozásra lesz szükség. „A legtöbb pedofil bűncselekmény az interneten történik, ennek lehatárolása pedig nem könnyű” – figyelmeztetett a kormányfő.

„Mi nem ellenfeleket, hanem barátokat gyűjtünk, de az utóbbi sem könnyű”

– fogalmazott Orbán Viktor. Szomszédaink is a sikert és erőt respektálják, és mióta megerősödtünk, azóta sikerült javítani a kapcsolatainkat a többi néppel. Minden kárpát-medencei népnek kalkulálnia kell a magyarokkal – figyelmeztetett. Orbán Viktor kiemelte, hogy a jó a szerbekkel, a horvátokkal, a szlovénekkel, a szlovákokkal a kapcsolatunk.

Magyarországon is kivizsgálják, hogy milyen hatása lehet a dán-német-amerikai lehallgatási botránynak. A kormányfő szerint a modern nemzetközi rendszerben nem arra kell törekedni, hogy egyik, vagy másik hatalom mellé álljon az ország. A barátságokat gazdasági együttműködésre kell változtatni, a világgazdaságban való részvétel ugyanis jelentős eredményeket hozhat – tette hozzá Orbán Viktor.

(Borítókép: MTI)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink