Orbán Viktor elárulta, miről beszélgettek Zelenszkijjel

Hírek
Exkluzív podcast interjút adott a miniszterelnök a Mandinernek.

Orbán Viktor többek között az alábbi témákról beszélt a műsorban, amelyet a Magyar Nemzet idéz:

Mit szól ahhoz, hogy a Politico szerint ő lett az Európai Unió ünneprontója?
Mikor jönnek az uniós pénzek?
Miért nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozását?
Miről beszéltek Zelenszkijjel?
Mikor érhet véget a háború?
Ki lesz a Fidesz budapesti főpolgármesterjelöltje?
Találkozott-e Szoboszlai Dominikkal?

Öt erős megjegyzés az interjúból

Ukrajna tervezett EU-csatlakozásáról:

Az Európai Unió szörnyű hibát készül elkövetni, amit meg kell akadályozni. Akkor is, ha huszonhatan akarják ezt elkövetni, s csak mi vagyunk ezzel szemben. (…) Valójában Ukrajna nincsen abban az állapotban, hogy meg lehessen kezdeni vele a csatlakozási tárgyalásokat, de a háború miatt, geostratégiai, mondjuk úgy, politikai okokból mégis meg kell kezdeni vele a tárgyalásokat. Ez egy tévedés szerintem.

Ursula von der Leyen esetleges támogatásáról az Európai Bizottság élén:

Hát nem ettem meszet!

Arról, hogy milyen volt az Orbán–Zelenszkij-beszélgetés Argentínában:

Találkozónak nem nevezném, de volt az ukránok elnökének mondandója a számomra, kihasználtuk az alkalmat, és váltottunk néhány szót egymással.

Az önkormányzati választásról:

A Fidesz a KDNP-vel közösen a legnagyobb politikai erő Budapesten is. Erkölcsileg komolyan vehetetlen lenne, ha mi Budapestet nem vennénk komolyan.

Arról, hogy tényleg kivezeti-e Magyarországot az EU-ból:

Nem ki, hanem be. Egyre beljebb! Az én tervem nem az, hogy otthagyjuk, hanem hogy elfoglaljuk Brüsszelt.

Hisszük, ha látjuk
Ha rossz a buli, akkor az ünneprontó ember nagyon is hasznos – jegyezte meg a miniszterelnök a Politico azon kijelentésére, hogy Orbán Viktor az Európai Unió ünneprontója. A kormányfő szerint érdemes tudni, hogy a Politicót nem Európában szerkesztik, egy azon kívüli politikai nagyhatalom véleményét tükrözi.

Egyetlenegy olyan eset sem volt, amikor a kormány álláspontját az határozta volna meg, hogy Magyarország kap-e pénzügyi támogatást vagy sem

– reagált a vádakra Orbán Viktor. Hozzátette: büszke rá, hogy a magyar diplomácia ezt a két dolgot külön tudja kezelni. Vannak pénzügyi kérdések és vannak szakmai, illetve elvi jelentőségű ügyek, ezeket sosem szabad összekeverni.

Műsorvezetői kérdésre, miszerint meglebegtették egy nagyobb uniós forrás utalását Magyarországnak, a miniszterelnök leszögezte:

Hisszük, ha látjuk.

Magyarország minden kérést, feltételt megtárgyalt és teljesített – mutatott rá, majd hozzátette: nincs az ország működésének minőségével kapcsolatos valódi kifogás, ami megállná a helyét. Ez a pénz jár Magyarországnak – mondta, majd hangsúlyozta:

a kormány hajlandó pénzügyi kérdésekről pénzügyi alkukat kötni, de nem hajlandó pénzügyi kérdésekről stratégiai vagy szakpolitikai alkukat kötni.

További részletek itt

A videó itt látható

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink