Orbán Viktor elárulta, mire készül a Mercedes Kecskeméten

Hírek vg.hu
A magyar miniszterelnök péntek délután Berlinben tárgyal a német kancellárral. Orbán Viktor a német-magyar gazdasági viszonyt a Mercedes projektjén keresztül szemléltette – írja a Világgazdaság.

Nagy horderejű fejlesztésről beszélt Orbán Viktor a péntek reggeli szokásos interjújában. A kormányfő egy hétpecsétes Mercedes-beruházás részleteit ismertette a Kossuth rádióban, ami Kecskeméten valósul majd meg.

A miniszterelnök annak kapcsán tért ki erre, hogy ma, pénteken 16:30-kor fogadja őt Berlinben a német kancellár. Orbán Viktor erről azt mondta, hogy elsősorban magyar ügyekről akar tárgyalni. A német-magyar gazdasági viszonyt egy konkrét projekten keresztül szemléltette: ez pedig a Mercedes kecskeméti bővülése.

A Mercedes olyan beruházásra készül Magyarországon, ami 3800-4200 új munkahelyet jelent Kecskeméten – közölte. Azzal folytatta, hogy a stuttgarti székhelyű német autóipari óriás most még titokban, hét lakat alatt tartják azokat az új modelleket, amiket még nem mutattak be, de őt már oda beengedték. „Szigorú fegyveres őrizet mellett és titoktartást fogadva megmutatták az új modelleket, amelyeknek egy részét, többet közülük Kecskeméten fognak gyártani és ezek alkatrészeit is” – ismertette.

Orbán Viktor szerint az egész német ipar, nem csak a járműgyártás egy nagy technológiai átalakuláson megy keresztül. Hatalmas német vállalatokról van szó, olyanokról, mint a Deutsche Telekom, amelyek ok százezer magyarnak adnak munkát. A kérdés az, hogy ebben a nagy német technológia átállásban lesz-e helye a magyaroknak vagy sem. „A válasz az, hogy lesz. Ezért tárgyaltam most a Mercedes-szel is” – jelentette ki.

Szerinte a németek ezeket a nagy technológiai fejlesztéseket tekintélyes részben Magyarországon hajtják végre. Ezzel sok ezer új munkahelyet hoznak létre, részt fognak venni a mérnök- és szakmunkásképzésben, tehát részei maradnak a magyar gazdaságnak és rengeteg gazdasági előnyre teszünk szert. Ezt kell elsősorban megerősíttetnie a német kancellárral, ahogy az Angela Merkellel is sikerült.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Móricz Sabján Simon/Világgazdaság (archív)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink