Orbán Viktor: Decemberben várható az első adag vakcina

Hírek figyelo.hu/MTI

Hétfőtől új világ kezdődik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előírások betartásának ellenőrzésében, és ha azt tapasztalják, hogy az érintettek nem tartják be a szabályokat, erőből kell ezeket betartatnunk – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A védekezés közös felelősség, a maszkot hordani kell, mert aki nem hordja, aki nem tartja be az előírásokat, az mások egészségével is játszik

– hangsúlyozta a kormányfő.

Közölte azt is: december végén, január elején várható, hogy a koronavírus elleni első adag vakcina megérkezik Magyarországra, így a krónikus betegeket, a legveszélyeztetettebb időseket január környékén be lehet oltani. Nagy tömegben pedig valószínűleg áprilisban érkezik meg az oltóanyag – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy az operatív törzset egy átoltási terv elkészítésére utasította.

Nagy valószínűséggel áprilistól mindannyian meg tudunk szabadulni a járványtól, és győzelmet hirdethetünk ellene – mondta Orbán Viktor.

1 millió 400 ezer influenza oltást rendeltek

A kormány felelőssége, hogy az egészségügyi rendszer bírja a terhelést. Van elég ágy, gyógyszer, lélegeztetőgép és orvos. A harmadik legnagyobb egészségügyi tartalékkal rendelkezünk ágyak tekintetében, lélegeztetőgépekben pedig elsők vagyunk. 1 millió 400 ezer influenza oltást rendeltek első körben, továbbá még 300 ezret. A miniszterelnök jelezte, hogy Pilisborosjenőn van egy magyar üzem, de hamarosan Debrecenben is épül egy magyar oltóanyag gyár. Orbán Viktor jelezte, hogy gyártás alatt van a remdesivir a súlyos betegek kezelésére, továbbá engedélyt adott a hatóság favirapir nevű gyógyszer alkalmazására.

Orbán Viktor optimista a gazdaság miatt

A miniszterelnök úgy látja, hogy tér vissza a gazdaság a korábbi pályára. Egy optimista kép van a kormányfő előtt, de ennek menedzselése jelentős pénzügyi terhet jelent. Példaként mondta, hogy egy rezidens keresett 250 ezer forintot, ezután a bére 680 ezer forint lesz. Eljött az ideje, hogy ezeket az elviselhetetlenül alacsony fizetéseket megemeljék – utalt az orvosbérek emelésére a kormányfő.

A családtámogatási rendszer is össze fog állni. A pénzügyminiszter feladata, hogy ennek a költségvetésben forrásokat találjon

– tette hozzá.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök videókonferencián egyeztet a visegrádi partnerekkel (V4) és az Európai Tanács tagjaival a koronavírus-járvány kezeléséről a Karmelita kolostorban 2020. október 29-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink