Orbán Viktor bejelentette: megalakul a legerősebb jobboldali frakció

Hírek vg.hu
A magyar kormányfő szerint: határ a csillagos ég – közölte a Világgazdaság.

„Új korszak kezdődik – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Bécsben, ahol új európai politikai együttműködést jelentettek be Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével. A három politikus közös nyilatkozatot írt alá Patrióta kiáltvány az európai jövőért címmel.

Orbán Viktor a Bécsben tartott sajtókonferencián azt mondta: 1989-ben elkezdődött az európai politikának egy korszaka, amikor leomlott a berlini fal, és ez a korszak a mostani európai parlamenti döntéssel lezárult.

A kormányfő úgy fogalmazott: az új korszak első, döntő jelentőségű pillanata az új európai politikai frakció létrejötte, amely meg fogja változtatni az európai politikát. Hozzátette, hogy napokon belül megalakul a legnagyobb jobboldali frakció Európában. Hozzátette, ezután „a határ a csillagos ég, de az egy másik sajtótájékoztató”.

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét – mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke.

„Az Európai Parlament július 16-i strasbourgi alakuló ülésén bemutatjuk a csoportot, amely három pártból és azok képviselőiből áll, és amely politikai korszakváltást kíván indítani Európában” – közölte Herbert Kickl. Hozzátette, hogy az új reformmozgalom számára Ausztria, Magyarország és Csehország erős magot képez Európa közepén. Az FPÖ elnöke kifejtette: fel akarják élénkíteni Európa pluralista jellegét és gondoskodni akarnak arról, hogy az EU nemzetei megőrizhessék sajátosságaikat.

Andrej Babis az új európai politikai tömörülés megalakításáról azt mondta: céljuk egy olyan Európa, amely tiszteletben tartja tagállamai szuverenitását, szigorúan védi a külső határokat és támogatja a fenntartható és igazságos környezetvédelmi politikát.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

További híreink