Orbán Viktor: a nyugati stratégia összeomlott Ukrajna esetében

Hírek
Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt a 21. alkalommal megtartott Magyar Állandó Értekezleten. Beszélt a határon túli magyarság helyzetéről, amelynek legfájdalmasabb pontja jelenleg Kárpátalja.

A Covid előtt sem nézett ki jól a világ, de az elmúlt időszakban két komoly fegyveres tűzfészek is kialakult. A világ lakosságának egynegyede él olyan övezetben, amelyekre direkt kihatással vannak a fegyveres konfliktusok – mondta Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) ülésén a Várkert Bazárban. Az Origo tudósításából kiderült, hogy a kormányfő ezt követően megemlékezett a nemrég meghalt Pásztor Istvánról, aki stratégiai szerb–magyar szövetséget alakított ki.

Orbán Viktor a szlovákiai választásról azt mondta, hogy ismét felmerült a kérdés, hogy van-e értelme az etnikai politizálásnak. A magyar kormány álláspontja, hogy amíg van etnikai alap, addig van helye az etnikai alapú politizálásnak – tette hozzá. Romániában négy választás következik, mindegyik komoly próbatétel a magyarság számára, de a magyar kormány a lehetőségeihez képest segíteni fog az ottani magyarságnak.

Az orosz–ukrán konfliktus kiterjedt az egész világra
A legfájdalmasabb pontja a magyar életnek Kárpátalja, ebben a pillanatban semmi sincs, amit Magyarország nyújtani tudna Ukrajnának.

Ukrajna honvédő háborúra vállalkozott, de nincsenek pontosan vállalt hadicélok – mondta a kormányfő. Nagyon nehéz támogatni egy olyan országot, amely definiált hadicélok nélkül folytat harcot – tette hozzá.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaságban olvasható

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink