Orbán: vannak, akik "szállítmányozási ügynökségként" fogják fel az európai intézményeket

Hírek
A migránskártya és a migránsvízum ügye is azt mutatja, hogy a bevándorlást támogatók védekezés helyett "szállítmányozási ügynökségként" fogják fel az európai intézményeket, szerintük ugyanis ez a kontinens érdeke - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Mindezt Magyarország szempontjából különösen előnytelennek nevezte Orbán Viktor, jelezve ugyanakkor, hogy csak az európai parlamenti (EP) választás után vár minőségi változást.

Az úgynevezett migránskártyákról a kormányfő azt mondta: miközben a pénzmosás elleni harcra hivatkozva folyamatosan "szorongatják az európai emberek torkát a hatóságok", aközben valakik – úgy tűnik, az Európai Bizottság – névtelen bankkártyákat osztogatnak olyanoknak, akiket nem ismerünk, nem tudni, mit akarnak, és akik közül sokan válnak terroristává, bűnözővé. 

Jogos a kérdés, hogy ez miért történik, honnan van a pénz – tette hozzá, megjegyezve, hogy a fideszes európai parlamenti képviselők az ügyet nem hagyják annyiban, fel akarják deríteni.

A "migránsvízumot" úgy kommentálta: ez egy olyan kapunyitás, amelyen az ár ismét betörhet Európába. Az Európai Parlament egyszer már leszavazta, de most újra napirendre vetetik, és "le akarják nyomni a torkunkon" – mondta Orbán Viktor.

A bevándorláspártiak és a Gruevszki ügyét támadók egybeesnek

Szerinte azok a szervezetek, amelyek az ügyet leginkább a magyar kormány szemére hányják, mind Soros György szervezetei, és miután Macedóniában miniszterelnökként Gruevszki lépett fel a legkeményebben a Soros-féle hálózatokkal szemben, ezért "nyomon követik az életét".

Kifejtette: Nikola Gruevszki macedón miniszterelnökként a migráció szempontjából egy kulcsországot vezetett, és nélküle sokkal nehezebb lett volna megvédeni a magyar határt, ezért mindig is szövetségesként tekintettek rá és országára. Felidézte: Gruevszki volt az első balkáni politikus, aki kerítést épített, elkezdte feltartóztatni a migránsokat, amihez Magyarország segítséget adott.

"Az ember tisztességesen bánik a szövetségeseivel. Ha hozzánk fordul, akkor jár neki a tisztességes eljárás" – jelentette ki Orbán Viktor, megjegyezve azt is: örül annak, hogy nem ez az első eset, amikor egy másik állam volt vezetője úgy gondolja, Magyarországon tisztességes eljárásban lehet része.

Kitért továbbá arra, hogy a menekülteljárást nem a kormány folytatja le, hanem a hatóság, és "minél messzebb tartja magát a kormány az ilyen eljárásoktól, az annál jobb". A kormánynak csak az a dolga – közölte -, hogy biztosítsa a fair eljárás kereteit, majd elfogadja a hatósági döntést, "most is ez történt".

Nikola Gruevszki Magyarországra utazásáról annyit mondott: "van az egésznek egy izgalmas története", "minden krimi izgalmas".

A volt macedón miniszterelnökkel szembeni bírósági ítéletekkel kapcsolatban azt mondta: fontosnak tartja, hogy a magyar kormány ezeket ne kommentálja. Annyit megjegyzett, hogy Macedóniában bonyolult politikai csaták zajlanak, és az igazságszolgáltatás ennek része, de ő maga sem tudja, hogy mi igaz és mi nem, mert ezt szinte lehetetlen eldönteni.

"Bennünket nem befolyásolnak macedóniai eljárások, bennünket az érdekel, hogy az ide beadott kérelem jogilag megalapozott-e, a hatóságok tisztességes eljárást folytattak-e le, betartották-e a szabályokat, és ha meghozták a döntésüket, azt tiszteletben kell tartani" – fejtette ki, kijelentve: garantálni fogják a menekültstátuszt megkapott emberek biztonságát Magyarországon.

A macedónok által benyújtott kiadatási kérelemről szólva hozzátette: annak is van egy jogi menete, a magyar hatóságok megvizsgálják majd, és véleményt mondanak.

Véget ért a száz év magyar magány 

Véget ért a száz év magyar magány korszaka, mindenki rájött arra, hogy velünk együttműködni nem természetellenes, sőt értelmes dolog, sőt megéri – fogalmazott Orbán Viktor.

Aki a magyarokkal együttműködik, jól jár – hangoztatta a kormányfő. Hozzátette: a közös gazdaságfejlesztési programok nemcsak Magyarországnak és a mai államhatáron kívül élő magyaroknak jók, hanem a szomszédos államok nem magyar állampolgárainak is.

Tarlós István jogokat szerzett a fővárosnak 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Tarlós István főpolgármester jogokat szerzett Budapestnek a kormány és a főváros között létrejött megállapodással. Tarlós István elérte, hogy közös döntés szülessen a budapesti fejlesztésekre szánt kormánypénzekről – közölte a miniszterelnök.

Hozzátette: Budapest olyan pénz fölött kapott döntési jogot, amely nem az övé, hanem a központi kormányzati költségvetésből származik, ezért Tarlós István nem feladott, hanem megszerzett jogokat a fővárosnak.

Hangsúlyozta: most, hogy a magyar gazdaság lendületben van, az újonnan létrejött Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa beválhat Budapestnek.

Borítókép: MTI/Balazs Mohai

Ezek is érdekelhetnek

További híreink