Orbán Tusnádon: Mi vagyunk Európa jövője!

Hírek
Magyarország a hazafias politika előfutára volt, amiért kezdetben nem sok elismerést kapott. Az eredmények már láthatóak, ráadásul Trump elnök Varósban is e politika mellett tett hitet. 2018-ban a hazafias politika megerősítése a tét, ami kisugárzik az unióra is.

27 éve indult a közös gondolkodás, még Bálványoson. Akkor még az volt a konszenzus, hogy nyugati világhoz való teljes igazodás a korszellem. Akkor még nem gondolták volna, hogy 27 évvel később ez már nem így lesz. A Századvég Alapítvány Projekt28 kutatására hivatkozva Orbán Viktor jó aránynak nevezte, hogy a magyar válaszadók csak 25 százaléka támogatja az Európai Egyesült Államok gondolatát, míg 61% számára a nemzeti szuverenitás megőrzése fontosabb.

A miniszterelnök az amerikai elnökválasztás és az eddigi francia pártrendszer elsöprése mellett a V4 együttműködés megerősödését nevezte az elmúlt egy év legfontosabb fejleményének. Donald Trump amerikai elnököktől szokatlan módon nem Berlinben, hanem Varsóban mondta el Európával kapcsolatos gondolatait. Két éve még Európában nem hangozhatott volna el mondjuk a családok, a kersztény hit és a haza fontossága.

Orbán Viktor szerint alapjában a nemzetek föltötti elit és a nemzeti elkötelezettségű vezetők szembenállásának vagyunk tanúi. A most teret nyerő hazafias nyugati politikának volt a 2010 utáni magyar kormány az előfutára. Az előfutároknak nem az elismerés, hanem a sok támadás volt a “jutalma”. Ez megváltozott, most már Magyarország kormánya is egyre több elismerést kap.

A hazafias politika vissza akarja kapni saját országát és saját jövőjét. 2010 óta Magyarország kipaterolta az IMF-et, így viszanyerte gazdasági szuverenitását. A hazfias politika erős gazdaságra is épül. Jelenleg a magyar és a közép-európai nemzetgazdaságok növekedése duplája az eurózóna átlagának. A patrióta gazdaságpolitika jegyében 2010 óta ezer milliárd forintért vásárolt vissza a Magyar Állam a balliberális kormányok által oktalanul privatizált stratégiai cégeket, főként az energia- és bankszektorban.

A polgári magyar kormány a külföldi multiktól vett el pénzt, hogy konszolidálja a költségvetést. Ezt a példát követte a polgári lengyel kormány is az 500+ családi pótlék bevezetésével. Budapest ebben is pionír volt, sikerült a konszolidáció, így most már több jut a magyar családok támogatására. A miniszterelnök szerint az európai szolidaritás nem lehet cél, csakis eszköz. Német politikusok ne beszéljenek európai szolidaritásról, ameddig nem fizetik ki a schengeni külső határok magyarországi szakaszának biztosítására költött 270 milliárd forintot. A német politikusok azért is legyenek óvatosak a kritikával, mert ameddig ugyanazon német cég kinti és hazai gyárában nem ugyanannyi a fizetés, nehéz szolidaritásról beszélni.

Az Európai Unió központjában Soros György jelenleg könnyebben érvényesíti politikai programját, mint Washingtonban, vagy Tel Avivban. Orbán Viktor szerint fontos az Európai Bizottságot eredeti szerepére korlátozni, ami az állam- és kormányfők, illetve az Európai Parlament által hozott döntések végrehajtását felügyelete, és nem egy politikaalakító aktoré. A bürokrata kormányzás helyett politikai kormányzásra lenne szükség. Orbán Viktor megerősítette, hogy ameddig polgári kormány van Budapesten, addig a lengyel-magyar barátság jegyében Brüsszelben megvétózza a politikai nyomásgyakorlást.

A magyar miniszterelnök második fontos feladatnak nevezte az unió határainak megvédését, a beérkezett illegális migránsok és elutasított menedékkérők hazatelepítését. Ehhez lenne jó eszköz például a közös európai hadsereg. Az európai dimenziónál említette továbbá, hogy a kereszténydemokrata pártok elkereszénytelenedtek. A szocdem pártok alól kiment a szervezett proletariátus, és frigyre léptek a globális célokat követő neoliberális elittel. A hanyatló baloldal ezek mellett próbálja megőrizni befolyását a kultúra felett. Harmadik veszélynek a tömeges bevándorlás hatását nevezte az európai és a magyar azonosságra.

A 2018-as országgyűlési választás tétjeként Orbán Viktor azt látta, hogy megmarad-e a polgári többség, amely továbbra is biztosítja a jogi és biztonsági határzár fenntartását. Megismételte, hogy ameddig ő marad Magyarország miniszterelnöke, addig a déli határokon marad a kerítés. Az európai fejlményeket látva, Orbán Viktor zárógondolata szerint a patrióta magyar és visegrádi politika lesz Európa jövője.

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink