Orbán: Magyarország támogatja Ukrajna szuverenitását és területi épségét

Hírek Helmeczi Zoltán
Orbán Viktor kormányfő kedden telefonon tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel az orosz–ukrán konfliktusról – tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.

A magyar miniszterelnök a megbeszélésen kifejtette: Magyarország – szomszédos államként – aggodalommal figyeli az ukrajnai fejleményeket. Orbán Viktor tájékoztatta Zelenszkij elnököt arról, hogy Magyarország a koordinált európai válaszcselekvés részeseként támogatni fogja a helyzet rendezésére irányuló közös uniós erőfeszítéseket.

Ennek keretében a kormány folyamatosan egyeztet nyugati szövetségeseivel – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a tárgyalás során biztosította Volodimir Zelenszkijt arról, hogy Magyarország, ahogyan eddig, ezután is támogatja Ukrajna szuverenitását és területi egységét.

Oroszország hétfő este úgy döntött: elismeri a délkelet-ukrajnai szakadár „Donyecki Népköztársaságot” és „Luhanszki Népköztársaságot”. Ukrajna szuverenitása mellett a világ számos országa kiállt, Olaf Scholz német kancellár pedig bejelentette: kormánya azonnali hatállyal felfüggeszti az Északi Áramlat-2 földgázvezeték üzembe helyezésének folyamatát, válaszul arra, hogy Oroszország a nemzetközi jog súlyos megsértésével elismerte a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségét. A brit kormány is szankciókat rendelt orosz bankok és befolyásos személyek ellen.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ugyanakkor arról beszélt, hogy az Ukrajna délkeleti részének rendezéséről szóló minszki megállapodásokat az ukrán vezetés rögtön aláírásukat követően lábbal tiporta.

(Borítókép: Olivier HOSLET, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink