Orbán: legyőztük a harmadik hullámot

Hírek Figyelo.hu

Péntek reggelre 4,89 millió ember kapta már meg valamelyik koronavírus elleni vakcinát Magyarországon, és a hétvégén várhatóan elérjük az ötmillió beoltottat, így újabb enyhítések jöhetnek – Orbán Viktor miniszterelnök, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hozzátéve, hogy ma délután dőlhet el, hogy pontosan mikor lépnek életbe a következő enyhítések.

A kormányfő a következő változásokat jelezte előre:

  • a kijárási tilalom megszűnik
  • az üzletek és vendéglátóhelyek kötelező zárása megszűnik
  • a kültéri maszkviselési kötelezettség megszűnik
  • szabad a sport a közterületeken (egyéni és csapatsportok is)
  • magánrendezvények legfeljebb 50 főig megtarthatók, a lakodalmak legfeljebb 200 vendéggel szabad rendezni (ha szállodában vannak, akkor a vendéglátónak a külön termeket biztosítania kell)
  • beltéri rendezvény továbbra is csak védettségi igazolvánnyal látogatható
  • szabadtéri rendezvények legfeljebb 500 fővel, korlátozás nélkül megtarthatók, azaz lehet tüntetni is
  • zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogathatók
  • a 16-18 éves fiatalok, ha be vannak oltva, már saját jogon is, felnőtt kísérő nélkül is mehetnek étterembe, moziba, színházba, zárt térbe.

„Magyarország a járvány szempontjából biztonságosabb, mint a legtöbb nyugat-európai ország”

– mondta a kormányfő, aki elmondta azt is: letörtük és le is győztük a járvány harmadik hullámát. A felnőtt lakosság több mint ötven százaléka átoltott, ezért fel lehet oldani a korlátozások nagy részét, de vannak olyan rendelkezések, ami alól csak a védettek kapnak felmentést.

Az oltási hajlandóság növekedéséről Orbán Viktor azt mondta, kapott egy utolsó lökést a 16-18 évesek oltakozásával, és most le fog lassulni. Naponta 5-10 ezer ember regisztrál. ezért is indokolt a készenlét fenntartása.

Orbán Viktor az interjúban beszélt a hitelmoratóriumról is, amelyet a nyár végéig meghosszabbítanak. Két nagy kedvezményezetti csoport van, az egyik a háztartások, a másik a vállalkozásoké. A miniszterelnök elismerte, hogy a bankoknak ez elég komoly terhet jelent, de a válság idején szükség volt arra, hogy a családoknál maradjanak a tízezer forintok.

(Borítókép: MTI)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink