Orbán azonnali tűzszünetet javasolt Putyinnak

Hírek H. Z.
Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetést Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, és azonnali tűzszünetet javasolt az orosz–ukrán háborúban.

A kormányfő ezt a Karmelita kolostorban tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján jelentette be, ahol a sürgős teendők között első helyen a béke elérését nevezte meg. Hozzátette: az ide vezető út első lépése a tűzszünet, amelyet egy európai békekonferenciának kell követnie. Szerinte ennek minél hamarabb meg kell történnie, mert a háború egyre brutálisabb, és attól tart, ha sürgősen nem sikerül elérni egy tűzszünetet, akkor még sok szenvedés lesz a világnak azon a részén, és szenvedések és bajok egyre inkább közelebb kerülnek majd Európa belsejéhez.

Orbán Viktor felvetette az orosz államfőnek, hogy ő, az ukrán és a francia elnök, valamint a német kancellár mielőbb jöjjön el Budapestre, és tartsanak itt egy megbeszélést az azonnali tűzszünetről.

Putyin erre azt mondta, ennek feltételei vannak, amelyről Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel kell megállapodnia.

A miniszterelnök azonnali brüsszeli intézkedéseket is sürgetett a tájékoztatón a magas energiaárak miatt. Azt javasolta, hogy amíg a háború tart, és amiatt magasabbak az energiaárak, az emelkedésüket eredményező adminisztratív előírást fel kell függeszteni, „mindegy, hogy milyen okból vezettük be azokat”. Idesorolta a fosszilis energiahordozók adóztatásának bonyolult szabályai mellett azt az előírást, amely a villamos energia árát összekapcsolja a gázéval. Ugyancsak fel kell függeszteni szerinte a bioüzemanyag-adalék üzemanyagokba keverésére vonatkozó előírást.

Orbán Viktor értékelte a Fidesz–KDNP győzelmét hozó vasárnapi országgyűlési választás eredményét is, amelyet minden idők legjobbjának nevezett. Emögött szerinte a magyarok békepártisága és Magyarország sikeressége áll, valamint az, hogy az összellenzéki koalíció csak a hatalomért állt össze.

A miniszterelnök megerősítette: a Fidesz–KDNP és a kormány víziója Európáról és a jövőről változatlan, hisznek a nemzetállamban, Magyarország jövőjét pedig az Európai Unióban és a NATO-ban képzelik el.

(Borítókép: Moszkva, 2022. február 1.
A Kreml által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök (j) tárgyalása Moszkvában 2022. február 1-jén.
MTI/KremlEuropress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink