Orbán: a magyar egészségügy meg se rendült

Hírek figyelo.hu

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában elmondta, hogy már 105 ezer embert beoltottak, s hogy aki az EU-tól függetlenül a saját útját járta, már sokkal jobban áll a beoltottságban. A napi adatokról a kormányfő elmondta: 111 halott, 1513 új fertőzött van. Közölte továbbá, hogy lassan beoltják az utolsó egészségügyi dolgozót is, a szociális otthonokban is haladnak.

A kormányfő kiemelte, hogy egy ember se maradt ellátatlanul, mert orvos,vagy ápoló nem végezte volna a dolgát, vagy ne lett volna lélegeztetőgép. Az orvosaink és ápolóink az élmezőnyben vannak. Hangsúlyozta, hogy

a brüsszeli beszerzések ütemével csak nyár végére tudják feloldani a korlátozásokat, ám ha a kínai vakcinát engedélyezik, már nyár előtt visszakaphatjuk a régi életünket.

Orbán Viktor elismerően beszélt a hazai gazdaság helyzetéről, dicsérte a vállalkozások versenyképességét, meglátása szerint a magyar gazdaságban van még energia.

A miniszterelnök ezen felül bejelentette, hogy 2022. január elsejétől azoknak a fiatalok, akik nem töltötték be a 25. életévüket, személyi jövedelem adómentességet kapnak.

A kevesebb szabály nagyobb együttműködést hoz

A miniszterelnök tartja az ígéretét, hogy legalább annyi munkahelyet hoznak létre, mint amennyit a vírus tönkretett. A teljesítmény benne van az emberekben, aki adót emel, az több bizonytalanságot okoz az emberekben. Ha kevesebb szabály van, akkor az emberek jobban akarnak együttműködni.

Támogatni kell a kistelepüléseket

A pénz az embereknél maradt – utalt vissza Orbán Viktor az iparűzési adó csökkentésére. Jelezte, hogy nem mindenkinek engedték el. A 25 ezer fő alatti településeket támogatni kell az adóbevétel kiesése miatt.

A munkahelyek megtartása van a fókuszban

A magyar válságkezelés a munkahelyek megtartására és beruházásokra koncentrál, ezért más, mint Nyugat-Európában. 440 milliárd forint adót csökkentettek a központi költségvetés terhére. Az iparűzési adót 190 milliárd forinttal. Amikor a kormány adót csökkent, hatékonyabban kell a kormányt is működtetni, de ez ugyanúgy vonatkozik az önkormányzatokra. Eközben 3000 milliárd forint maradt a családoknál és a vállalkozásoknál a hitelmoratóriummal. Ez egy sajátos magyar válságkezelés. Megkezdték a 13. havi nyugdíj visszaépítését. A valaha volt legnagyobb lakásfelújítási programot kezdték el. Eldöntötték, hogy 2022. január elsejétől azoknak a fiataloknak, akik nem töltötték be a 25. életévüket, személyi jövedelem adómentességet kapnak, ez 130-150 milliárd forintot jelent a költségvetésnek.

Van még energia a gazdaságban

A magyar gazdaság egy munkaalapú gazdaság. Dolgozni akarnak és tisztességet bért akarnak kapni, van még energia a gazdaságban. Egyre jobbak a vállalkozók is, egyre versenyképesebbek. 30 évvel ezelőtt a magyar vállalkozásoknak a 40 éves előnyben lévő nyugati társaikkal kellett felvenniük a versenyt. Versenyképesek vagyunk, de nem elég hatékonyak még. Kell egy olyan környezet, ahol megéri dolgozni. Ha adókat emelünk, nem lesz feszítő munkakedv és ambíció. Ha megéri vállalkozni és dolgozni, akkor az emberek viszik előre az ország gazdaságát.

A kínai vakcinán múlhat a szabadságunk

Ha lesz vakcina, akkor tudnak felelősséggel is időpontot adni azoknak, akik regisztráltak oltásra. Én is nehezen bírom – mondta Orbán Viktor a korlátozásokra. Hozzátette, hogy a brüsszeli beszerzések ütemével csak nyár végére tudják feloldani a korlátozásokat. Ha az egészségügyi hatóság elvégzi a dolgát és engedélyezve lesz a kínai vakcina is, akkor nyár előtt is visszakaphatjuk a régi életünket.

A hazai egészségügy meg se rendült

Ha az emberek fegyelmezettek, egy közepes tempóban egy hétvégén egy nap alatt legalább 500 ezer embert be tudnának oltani, tehát egy hétvége alatt be tudnák oltani másfél millió embert. Az oltási kapacitása az országnak sokszorosan meghaladja az unióból érkező vakcina mennyiségét. A magyar egészségügyi rendszer nem omlott össze, meg se rendült – mondta Orbán Viktor. Egy ember se maradt ellátatlanul, mert orvos,vagy ápoló nem végezte volna a dolgát, vagy ne lett volna lélegeztetőgép. Az orvosaink és ápolóink az élmezőnyben vannak.

A magyar kormány oltáspárti

A miniszterelnök figyelmeztetett, hogy Európában már tart sok helyen a harmadik hullám. Az oltásellenesség csökken úgy látja Orbán Viktor. A magyar kormány oltáspárti. Lassan beoltják az utolsó egészségügyi dolgozót is. A szociális otthonokban is haladnak. A következő kör a 65 év fölöttiek beoltása, ez több, mint egy millió főt jelent.

Már 105 ezer embert beoltottak

Idáig 105 ezer főt oltottak be, de az oltókapacitásunk nagyobb, mint amennyi vakcinánk van – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint jól látható, hogy míg Nagy-Britannia beoltotta a lakosság 4 százalékát, az EU beoltotta az 1 százalékát. A közös uniós vakcinabeszerzésről megjegyezte, hogy akik az önálló utat követték, előrébb járnak. Azt javasolta, hogy a felelősség keresésről szóló vitát későbbre halasszák el.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) interjút ad Gönczi Gábor műsorvezetőnek a TV2 Tények című műsorában 2020. november 11-én. (MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink