Optimisták az eurozóna menedzserei, de félnek az inflációtól 

Hírek D. GY.
Februárban öt hónapos csúcsra emelkedett az eurozóna Beszerzési Menedzser Indexe (BMI), a korlátozások feloldása jó hír, viszont az áremelési nyomás kitart a következő hónapokban is, monetáris politikája szigorítására kényszerítve ezzel az Európai Központi Bankot.

A feldolgozóipar és a szolgáltatások menedzsereinek várakozásait összegző kompozit index értéke februárban 55,8 pont volt a januári 52,3 pont után, ami tavaly szeptember óta a legmagasabb érték. A Reuters elemzői konszenzusa jóval alacsonyabbra, 52,7 pontra számított. (Az index 50 pont feletti értéke a gazdaság fellendülését, az alatti értéke a lanyhulását jelzi.)

Az emelkedő bérek és a növekvő energiaszámla azonban a mutató publikálása, 2002 óta a legmagasabb szintre hajtotta fel az áremelési szándékokat.

Mindez annak ellenére következett be, hogy a menedzserek szerint enyhültek a szállítási szűk keresztmetszetek, csökkent az alapanyag- és alkatrészhiány, s ennek következtében ezek áremelkedése is szelídült valamelyest. A BMI által jelzett áremelési szándék arra utal, hogy a következő hónapokban is magas marad az infláció.

Elemzői vélemények szerint az áremelési törekvések felerősödése további nyomást helyez az Európai Központi Bankra (EKB), hogy az a korábban vártnál előbb szigorítsa monetáris politikáját. Az EKB egészen a legutóbbi időkig a mellett kardoskodott, hogy az inflációs hullám átmeneti és nem szüksége a gazdaságélénkítő kötvényvásárlási program gyors leállítása, illetve a kamatemelés. Az inflációs nyomás (januárban rekord szintre, 5,1 százalékra gyorsult a fogyasztói árak növekedési üteme), illetve a piaci jelzések – megugrottak a kötvényhozamok – azonban arra kényszerítette a központi bankot, hogy feladja megengedő álláspontját és jelezze:

a vártnál korábban jöhet a monetáris szigor.

Az áremelések folytatódását egy másik ma megjelent adat is jelzi:

a német termelői árak januárban 25 százalékkal emelkedtek, ami 1949 (!) óta a leggyorsabb ütem.

A felmérést február 10 és 17 között készítették. A részletes adatok szerint a BMI értéke Franciaországban nyolc, Németországban hat hónapos csúcsra szaladt fel.

(Bortókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink