Optimista jövőt sejtetnek a görög állampapírok

Hírek figyelo.hu

Történelmi mélypontra esett több lejáraton is a görög állampapírok hozama, leginkább a gazdaság talpra állása és a nyomott inflációs várakozások miatt – írja a Világgazdaság.

A tízéves kötvény pénteken történelmi rekordhozamon, 0,9 százalékon forgott, most süllyedt először az 1 százalékos szint alá.

A rövid lejáratúak közül a kétéves eszköz hozama 1,3 százalék alá esett január végére, pedig tavaly ősszel még 3,3 százalék fölött járt. Az ultrahosszú papírokra is óriási a kereslet: a 25 éves adósságpapír hozama 1,7 százalékon állt.

A lap szerint nehéz megindokolni az óriási keresletet, különösen amiatt, hogy a görög papírok minden hitelminősítőnél mélyen a bóvlikategóriában vannak. Januárban Athén óriási befektetői érdeklődés mellett 15 éves papírokat dobott piacra: a 2,5 milliárd eurónyi mennyiséget nyolcszorosan jegyezték túl, az átlaghozam 1,88 százalék lett.

Érthetlennek tartják az óriási keresletet különösen amiatt, hogy a görög papírok minden hitelminősítőnél mélyen a bóvlikategóriában vannak. Januárban Athén óriási befektetői érdeklődés mellett 15 éves papírokat dobott piacra:

a 2,5 milliárd eurónyi mennyiséget nyolcszorosan jegyezték túl, az átlaghozam 1,88 százalék lett.

Athén a hozamvadászok Mekkájává vált.

Az egész euróövezetben rajtuk kívül csak hat ország ad pozitív hozamot tízéves lejáraton, közülük a görögé a legmagasabb. Olaszország van még hasonló szinten, a múlt hét végén 86 bázisponton állt a hozammutató. Több elemző megjegyezte:

a spekulatív tőke nagy mennyiségben mozdulhatott rá a múlt havi aukción a papírokra, mivel az ország várhatóan két éven belül a befektetési kategóriában lehet.

.

Borítókép: ibreakstock, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink