Optimalizált állami vagyonpolitika

Hírek Figyelo.hu
Menedzserszemléletre van szükség az állami vagyon-gazdálkodásban Juhász Roland, a területért felelős államtitkár szerint.

„A 2010 óta zajló kormányzás első négy évében a nemzeti tulajdonnal kapcsolatban a fő szempont az volt, hogy újra az államhoz kerüljenek a korábban rablóprivatizációval kiárusított, stratégiai jelentőségű vagyonelemek, például a közműszolgáltatók. E munka tovább folyt 2014 és 2018 között, amikor többek között a rezsicsökkentésnek éppen az előbb említett közműcég-visszavásárlás volt az egyik feltétele.

A mostani ciklusban pedig a visszaszerzett vagyont optimalizáltuk, s e megbízatásunkat jelenleg is folytatjuk”

– fejtette ki a Figyelőnek Juhász Roland.

A kabinet részéről elvárás a stratégiai vagyon hasznosítása és jövedelemtermelő képességének minél magasabb szintre emelése. Ehhez egyébként elengedhetetlenek a menedzserszemléletű cégvezetők, akik bevételt tudnak szerezni az államnak – tette hozzá az állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár, jelezve: mindez a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-re nézve azt jelenti, hogy a társaságnak szabadulnia kell azoktól a vagyonelemektől, főként ingatlanoktól, amelyek nem szükségesek az állami feladatellátáshoz. Egyrészt azért, mert a felesleges vagyonelemek fenntartása és őrzése komoly terhet jelent a központi költségvetésnek, másrészt mert így a büdzsének is – egyébként több tíz milliárdos – bevételt hoz.

Juhász Rolanddal az MNV Zrt. székhelyén beszélgettünk annak apropóján, hogy a társaság bemutatta az állami tulajdonban lévő ingatlanok bérbeadás útján történő hasznosítását szolgáló új licitportálját.

„Az állam is lehet jó gazda, ráadásul egy letisztult, értékteremtő vagyonportfólió nagymértékben hozzájárulhat az ország versenyképességének a növeléséhez is”

– vallja az államtitkár, aki – különböző pozíciókban – immár öt éve felel a vagyonpolitikáért. Álláspontja szerint hosszú távon olyan elemekre kell szűkíteni a nemzeti tulajdon körét, amelyek stratégiailag kiemelten fontosak, feltétlenül szükségesek a feladatellátáshoz, működésük gazdaságos és hasznot hoz. A társadalmi célokat nem szolgáló, a közfeladatokhoz nem nélkülözhetetlen vagyontól pedig észszerű megválni.

Az eladásra szánt állami ingatlanokra immár több mint hat esztendeje egy publikus, online aukciós portálon, az Elektronikus Aukciós Rendszer (EAR) felületén lehet ajánlatot tenni. A szakember ezzel kapcsolatban elmondta: 2015 óta ebből az államnak már több mint 73 milliárd forintnyi bevétele származott.

A teljes cikk a Figyelő legfrissebb számában olvasható.

Kétezer milliárd forint felett az államháztartási hiány

(Borítókép: Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelõs államtitkára beszédet mond a MÁV saját fejlesztésû, IC+ elsõ osztályú kocsijának bemutatóján a Nyugati pályaudvar vágánycsarnokában 2021. szeptember 23-án. (MTI/Máthé Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink