ÖPOSZ: a fiatalok élnek az szja-mentesség adta lehetőségekkel

Hírek Tóth Balázs
A fiatalok megfontoltan fogják elkölteni a visszajáró szja-t – derült ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) reprezentatív kutatásából. A megkérdezett 25 év alattiak közel fele ugyanis hosszútávú céljaira fogja félretenni a visszajáró összeget, de a többségük mindenképp öngondoskodási célokra fordítja majd az szja-mentességből szerzett többletjövedelmet, például önképzési célokra, illetve nyugdíj- és egészségpénztári megtakarításokra teszik félre.

Ahhoz viszont, hogy az öngondoskodás ne csak cél maradjon 2022-ben, a munkáltatóknak is jelentős szerepet kell vállalniuk a pénztári megtakarítás lehetőségének megteremtésével.

Az idei év különösen fontos az öngondoskodási potenciál szempontjából. Idén január 1-jén lépett hatályba a 25 év alattiak személyi jövedelemadó mentessége, mely kedvezmény határa az átlagbér, a fiatalok adó-kedvezményének esetében a 2021. júliusi átlagfizetést kell alapul venni.

„A 25 év alattiaknál a jogszabályváltozás lehetőséget ad arra, hogy az adómentességgel szerzett többletjövedelmet rendszeres öngondoskodásra fordítsák. Mind a pénztártagok esetében, mind pedig össztársadalmi szinten azt tapasztaljuk, hogy egyre többen tartják fontosnak az öngondoskodást, ezért várakozásaink szerint az adókedvezmények pozitív hatást fognak gyakorolni az önkéntes pénztári piacra” – jelezte Nagy Csaba, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke.

Az ÖPOSZ friss reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a fiatalok 49 százaléka hosszútávú céljai érdekében tenné félre a 22 százalékos plusz jövedelmet. A megkérdezettek több mint negyede pedig a váratlan helyzetekre félretett megtakarításait gyarapítaná az összeggel. Emellett az oktatásba, képzésekbe, tanfolyamokba és az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokba történő beforgatás is kiemelkedő helyen szerepel a célok között – előbbire a válaszadók 16, utóbbira 13 százaléka gondolt.

A 25 év alattiaknak több körülmény miatt is érdemes lehet igénybe venni a pénztári szolgáltatásokat. Egyfelől, ha valaki jobban keres, mint a 2021. júliusi átlagbér – ez bruttó 433 700 forint volt –, akkor a bér efölötti részére fizetni kell személyi jövedelemadót, tehát itt már keletkezik jóváírási potenciál. Emellett pedig a nyugdíjpénztári megtakarítást nemcsak az adójóváírás miatt érdemes elindítani: a korán befizetett összegek jóval magasabb hozamot fialhatnak a nyugdíjas korig, továbbá minél hamarabb nyitunk számlát, annál hamarabb lehet – szükség esetén – az első 10 év hozamát adó- és járulékmentesen felvenni. Szemléltetésül, az MNB 2021-es márciusi adatai alapján a nyugdíjpénztárak 10 éves és 15 éves (záró vagyonnal súlyozott) nettó hozama 6,23 százalék, illetve 5,91 százalék volt tavaly. Ezek 3,87 százalék, illetve 2,49 százalék reálhozamot jelentenek a tagok számára.

A nyugdíjpénztárakkal és az egészségpénztárakkal kapcsolatos előnyöket azonban még sokan nem használják ki. Az év elején kell ugyanis a munkáltatói hozzájárulásról nyilatkoznia a munkavállalóknak, akik a cafeteria juttatásokon belül a pénztári megoldások mellett is dönthetnek ilyenkor. A befizetéseket meg is lehet osztani a két megtakarítási forma között, a munkahelyváltás esetén pedig érdemes résen lenni, hogy a kiszemelt munkáltatónál a pénztári megtakarításhoz való hozzájárulás része-e a kompenzációs csomagnak, ugyanis a pénztári befizetések után visszaigényelhető, 20 százalékos adó-visszatérítést a foglalkoztató által befizetett összegek után is érvényesíteni lehet.

„Az elmúlt közel kétéves időszak jól példázta, hogy milyen fontos az egészségünkkel és az anyagi helyzetünkkel kapcsolatban is a tudatos tervezés és az öngondoskodás” – mutatott rá Nagy Csaba. A szakember hozzátette: ezt a gondolkodást igazolta vissza, hogy éves összehasonlításban mind az egészségpénztárak, mind pedig a nyugdíjpénztárak esetében nőtt a befizetések összege 2021-ben.

Az egészségpénztárból jellemzően az egészségügyi helyzetből adódó költségeket lehet fizetni, például gyógyszereket vagy magánorvosi ellátást, de fedezhetők belőle egyes, a megélhetéshez kapcsolódó költségek is, ilyen például egy lakáshitel törlesztése a minimálbér 15 százalékáig vagy pedig táppénz-kiegészítés egy betegség esetén. A nyugdíjpénztári megtakarításhoz ugyan már 10 év után is hozzá lehet férni, ám hosszú évek kitartó megtakarítása után érdemes ezen pénztári öngondoskodás gyümölcsét megőrizni az időskor tényleges betöltéséig.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink