Online zaklatás: ki védi meg a gyerekeket?

Hírek
Hatalmas kampány indult a gyerekek internetes szexuális kizsákmányolása ellen. Az ilyen akciókból sosem elég, hiszen rengetegen érintettek.

A gyerekek online szexuális kiszákmányolása ellen indult egy nemzetközi, huszonkilenc országot – így hazánkat is – érintő kampány. Az eredményesség érdekében még egy kisfilm is készült, ami arra hívja fel főleg a gyerekek figyelmét, hogy mit ne, illetve mit tegyenek önmaguk védelmében. Persze a szülők is nyugodtan megnézhetik!

Szabó Henrik, az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főreferense – akit az MTI idézett – a védelem legfőbb alaplépései között kiemelte: szenzitív adatokat – tehát személyes, a születésre, lakcímre, vagy iskolára és munkahelyre vonatkozó információkat – ne osszanak meg az interneten, hiszen ezek ismeretében a felhasználók lekövethetőkké, illetve zsarolhatóvá válhatnak.

Az ilyen akciókból egyébként sosem elég, hiszen akut, gyakorlatilag permanens problémáról van szó. Az UNICEF Magyarország kutatása alapján a 10 és 18 év közötti gyerekek 88 százalékának van online profilja valamelyik közösségi oldalon. Hivatalosan eleve csak tizenhárom éves kör fölött regsztrálhatnak a gyerekek, így a szabályokat és főleg a józan észt figyelembe véve felmerül a kérdés – s itt említeném meg a szülők felelősségét is – hogy egy 10 éves forma gyereknek vajon mi keresnivalója van az interneten minden bizonnyal úgy, hogy a szüleinek nagyrészt lövésük sincs arról, hogy vajon mit csinál a weben, amikor magára zárja a szobaajtót. Nem, nem, nem azt írom, hogy “zárjuk be a gyereket”, csupán csak a felelősségre mutatok rá, mivel kialakult személyiséggel, meglett felnőtt embereket is naponta tehetnek tönkre, az ilyen szülői magatartás pedig valóban áldozatok százait eredményezheti. Maga a kutatás is felhívja a figyelmet arra, hogy valójában minden harmadik gyereket ér már valamilyen inzultus az interneten.

Jó kérdés, hogy minderről a szülők mit és mennyit tudnak, régen rossz, ha esetleg éppen úgy titokban marad az online bántalmazás, mint mondjuk egy uszodai papucsos verés. Ugyanakkor az ORFK főreferense szerint a szülők nehéz helyzetben vannak mivel ők nem az “online”-ban szocializálódtak, így nem tudnak tanácsokat adni a gyerekeiknek.

Mindenki eldönteti, hogy ez mennyiben adhat felmentést bárkinek is.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink