Öngyilkos európai terrorakciókra képez ki gyerekeket az Iszlám Állam

Hírek
Erről beszélt egy francia dzsihadista, Jonathan Geffroy. Az Iszlám Állam (IÁ) egy titkos projekt keretén belül gyerekeket képez ki arra, hogy majd nagykorúként Európa-szerte kövessenek el öngyilkos merényleteket.

Geffroy-t még 2017-ben fogták el katonai egységek, majd a török hatóságokhoz került, akik kiadták az eredetileg Toulouse-ból származó férfit a francia hatóságoknak. Utóbbiak pedig terrorista bűncselekményekben való részesség gyanújával indítottak nyomozást ellene.

Geffroy-t 2017 szeptembere és 2018 februárja között többször is kihallgatta a Belső Biztonsági Főigazgatóság. A vizsgálat során kiderült, hogy Geffroy egyike azon kevés "szellemnek" nevezett európai dzsihadistának, akiket a hatóságok előtt is ismert Clain testvérek – Jean-Michel és Fabian – szerveztek be az iszlamista szervezetbe.

Geffroy számolt be a Clain testvérek titkos projektjéről, amit az IÁ vezetőinek nyújtottak be. Az általuk kreált forgatókönyv pedig minden terrorelhárító szolgálat legnagyobb félelme: gyerekekkortól képzett terroristák.

“Tudom, hogy a jövő külföldi akcióit olyan emberek fogják elkövetni, akik gyerekként a térségben (Szíria és a Közel-Kelet – a szerk.) nőttek fel, de serdülő koruk után nyugatra, Európába és Franciaországba küldték őket, hogy öngyilkos merényleteket hajtsanak végre. Ez egy hosszú távú projekt, a kulcsa viszont, hogy ne legyenek felismerhetők az elkövetők – még az arcfelismerő rendszerek számára sem -, ezért kell gyerekként ott felnőniük és csak felnőttként Európába érkezniük” – mondta Geffroy a hatóságoknak.

Azt a Le Monde által megkérdezett nyomozók sem tudták elmondani, hogy milyen fázisban van a projekt. De Geffroy őszinte  nyilatkozatából arra lehet következtetni, hogy operatív fázisba léphetett az akció.

Borítófotó: illusztráció

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink