Önellátó lesz Magyarország az orvosi maszkgyártásban

Hírek figyelo.hu

 

A Vajda-Papír Kft. új, nagyteljesítményű maszkgyártó gépe a cég dunaföldvári üzemében 2021. február 17-én. (Fotó: Mohai Balázs / MTI

Magyarország önellátóvá vált a vírus ellen védelmet adó maszkokból: a Vajda Papír üzembe állította azokat a modern gépsorokat, amelyekkel napi 1 millió orvosi eszköz minőségű maszk készül majd Dunaföldváron – jelentette ki Varga Mihály a gyártósor elindításakor. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az egészségipari beruházások nemcsak Magyarország önellátását, hanem a magyar gazdaság újraindítását is erősítik.

Az Egészségipari Támogatási Program keretein belül megvalósult 1,4 milliárd forintos beruházást a kormány 1,1 milliárd forinttal járult hozzá

– ismertette Varga Mihály.

Mint mondta: a fejlesztés révén 16 új munkahely jött létre és 134 munkahely megőrzése vált biztosítottá. A miniszter kiemelte: a koronavírus-járvány megmutatta, hogy hazánkban szükség van a védekezést segítő kapacitások kiépítésére.

Ezért döntött a kormány az Egészségipari Támogatási program elindításáról, amelynek keretében eddig 46 egészségipari beruházás indult el 50 milliárd forint kormányzati támogatásból.

A program célja, hogy Magyarország önellátó legyen az egészségipari védőeszközök gyártása terén, csökkentve azoknak az egészségipari termékek körét, amelyeket külföldről kell beszerezni.

Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Vajda Attila ügyvezető igazgató az új, nagyteljesítményű maszkgyártó gép mellett a Vajda-Papír Kft. dunaföldvári üzemében 2021. február 17-én. (Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Varga Mihály kitért arra is, hogy az elmúlt hónapok tapasztalatai szerint a magyar egészségiparban megvan az a szakmai tudás és fejlődési lehetőségek, amely mellé a kormánynak is érdemes odaállni. Ezért döntöttek úgy, hogy a program eddigi keretét 68 milliárd forintra emelik.

Eddig olyan projektek nyertek támogatást, amelyek a védőeszközök, orvostechnikai berendezések, gyógyszeralapanyagok és fertőtlenítést szolgáló termékek gyártásában jelentenek előrelépést.

(Borítókép: A Vajda-Papír Kft. új, nagyteljesítményű maszkgyártó gépe a cég dunaföldvári üzemében 2021. február 17-én. (MTI/Mohai Balázs)

További híreink