Ömlik a kávé Európába

Hírek vg.hu
Az importőrök próbálnak felkészülni az uniós szabályok szigorítására – írja a Világgazdaság.

A kávéimportőrök fokozták a szállítások ütemét az utóbbi időben, hogy elkerüljék a december utáni problémákat, amikor az Európai Unió erdőirtásmentes termékekről szóló rendelete hatályba lép – közölte a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) szerdán.

Vanusia Nogueira, az ICO ügyvezető igazgatója szerint a termelő országok kávékészletei csökkennek, mivel az importőrök sietnek, hogy a kávébabot az európai országokba küldjék az új jogszabály életbe lépése előtt, amely megtiltja az kiirtott erdők helyén termesztett mezőgazdasági termékek bejutását.

Az importőrök felgyorsítják a szállításokat, mert vannak olyan kérdések a törvénnyel kapcsolatban, amelyekre az európaiak még nem válaszoltak – mondta Nogueira a Reuters tudósítása szerint a brazíliai Santosban megrendezett 2024. évi Nemzetközi Kávészemináriumon.

„És ki tudja, hogy lesznek-e még meglepetések?” – tette hozzá.

Az Európai Unió a kávé legnagyobb piaca a világon, miközben a kávébabot trópusi országokban termesztik.

Nogueira elmondta, arra számítanak, hogy az EU egy bizonyos időszakra mentességet ad a megfelelés alól, amíg a termelő országok és a kereskedők készen állnak az új jogszabályokkal való együttműködésre, de ez nem biztos.

Elmondta, hogy az olyan országok, mint Brazília, Kolumbia és Costa Rica, jobban felkészültek az új jogszabály betartására, az afrikai országok kistermelői azonban nagyobb nehézségekkel szembesülnek.

Korábban ez egyik legnagyobb globális cég is megkongatta a vészharangot. A többek között a Douwe Egberts és Jacobs márkákról ismert JDE Peet’s szerint a globális kávéipar nem áll készen arra, hogy megfeleljen az EU új szabályainak.

Fotó: Getty Images / Caspar Benson

Ezek is érdekelhetnek

További híreink