Jól forgatja a kártyáit a norvég vagyonalap

Hírek Figyelo.hu
A Norvég Szuverén Vagyonalap az első félévben 111 milliárd dollárral gyarapodott, teljes kezelt vagyona meghaladta az 1400 milliárd dollárt – jelentette be szerdán az alap vezérigazgatója, Nicolai Tangen.

A befektetéseik hozama 9,4 százalékos volt. A részvénybefektetések megtérülési mutatója 13,7 százalékos volt az első hat hónapban, míg a kötvényportfóliójukon 2 százalékot buktak. Az ingatlanbefektetéseik ugyanakkor 4,6 százalékos pluszt tettek be a közösbe – emelte ki a VG.

Az olaj- és gazipari jövedelmekből táplálkozó és azt részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba fektető vagyonalap számára ezúttal elsősorban az energetikában és a pénzügyi, valamint az technológiai szektor vállalataiban lévő részesedése termelte a legtöbb profitot: a prímet az energetikai portfólió vitte 19,5 százalékot hozott a konyhára, köszönhetően elsősorban az olajipar év eleje óta tartó feltámadásának, az azóta majd 40 százalékkal emelkedő olajáraknak.

Technológiai cégek közül az Apple, az Amazon, a Microsoft és az Alphabet teljesített kiemelkedően, nem is véletlen, hogy a vagyonalap részvényportfóliójában a tech szektor immár 16,8 százalékot képvisel.

A Norges Bank felügyelete alatt működő vagyonalap közel egy éve kinevezett, egyébként egy nagy fedezeti alapnál nevet szerzett vezetője korábban óva intett a túlzott hozamelvárásoktól, de a piaci árfolyammozgások ezúttal rácáfoltak. Nicolai Tangen most az inflációt nevezte meg, mint az alap dinamikus növekedésére a legfőbb kockázati tényezőt, ami sérülékennyé teheti a részvény- és kötvénypiacot.

Emlékeztetett arra, hogy az amerikai éves infláció már második hónapja 5 százalékon áll.

Tangen színre lépésével felgyorsult a fenntartható fejlődéssel össze nem egyeztethető vállalati befektetése kiszórása a portfólióból, egyúttal csökkentették a feltörekvő piaci kitettségüket és általában az európai befektetési terepekről áteveztek a magasabb hozamkörnyezettel jellemezhető Amerikába. A vagyonalapot 1990-ben hozták létre, az első korona épp negyedszázada érkezett a kasszájába. Az alap a teljes globális részvénypiaci kapitalizáció egy százalékát meghaladó pakettel rendelkezik, amely jelen pillanatban 9123 cég részvényeiből áll össze. Befektetéseikkel 73 országban vannak jelen.

(Borítókép: A Johan Sverdrup olajmező fúrótornya az Északi-tengeren 2020. január 7-én. A norvégiai Stavangertől mintegy 140 kilométerre, nyugatra levő telepet 2019 végén szándékozták üzembe helyezni, a kitermelés azonban még nem kezdődött el. A norvég kontinentális self harmadik legnagyobb olajmezején létesített fúrótornyot Johan Sverdrup liberális politikusról, Norvégia első miniszterelnökéről nevezték el, akit 1884-től hat évig vezette a skandináv államot. (Lars Lindqvist, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink