Olcsón kapja a gázt Szerbia

Hírek Moszkovits János
Ha valaki most elzárná a gázcsapot, akkor is lenne 60 napra elegendő tartalékunk, idézi a szerbiai média Dušan Bajatovićot, a Srbijagas igazgatóját.

Ha valaki most elzárná a gázcsapot, akkor is lenne 60 napra elegendő tartalékunk, idézi a szerbiai média Dušan Bajatovićot, a Srbijagas igazgatóját.

Az újvidéki székhelyű állami földgázszolgáltató vezetője a Tanjug hírügynökségnek elmondta: az orosz féllel korábban kötött, jelenleg érvényes megállapodás szerint déli szomszédunk június elsejéig 270 dolláros áron kapja a földgázt ezer köbméterenként, és az említett dátumig valószínűleg újabb, tíz évre szóló szállítási szerződést írnak alá Oroszországgal. Azt nem árulta el, milyen feltételekkel, de emlékeztetett, hogy a földgáz ára soha nem volt olyan magas, mint most, hiszen 2.200 dollár körül mozog ezer köbmétere. Ezt hosszú távon egyetlen gazdaság sem fogja tudni elviselni. Bajatović hangsúlyozta, hogy az állam korábban még időben megkezdte a földgáz- és az egyéb energiaforrások készleteinek a biztosítását, ezért van még elegendő tartaléka. Az biztos, hogy Szerbiában ez az energiahordozó nem drágul a fűtési szezon végéig.

Hozzátette, hogy földgáz alacsony ára a szerb gazdaságot is versenyképesebbé teszi, az alacsonyabb ár megmentette a gazdaságot, a termelést, illetve a munkahelyeket.

Szerbia ugyan az ENSZ-ben elítélte az ukrajnai orosz invázióját, de semmilyen gazdasági szankciót nem vezetett be Moszkva ellen. Humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának, de fegyvert egyik félnek se küld, és a területén se enged át fegyverszállítmányokat. Az Air Serbia légitársaság továbbra is üzemelteti moszkvai járatait.

 

Címlapkép: Europress/AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink