Áresést vár a csirkehús piacán a hazai nagyvállalat vezetője

Hírek Dombi Margit
Az áprilisi 10 százalékos mérséklődés után év végéig újabb 10 százalékos korrekciót vár a csirkehús árában Bárány László. Az európai TOP10-be tartozó Master Good cégcsoport alapító tulajdonosa úgy véli, az árak további csökkenéséhez az energiaár mérséklődése mellett a mérsékeltebb gabonaárak is hozzá fognak járulni 2023-ban. 
A COVID és a háború sok vállalkozást kellemetlen helyzetbe hozott, az exportáló baromfiipari vállalkozások azonban jelentősen profitáltak az ezekkel is összefüggésben kialakult keresleti piacból, valamint a gyenge forintból. Ez a Master Good esetében azt jelenti, hogy 217 milliárd forint árbevétel mellett 20 milliárd forint adózott eredményt könyvelhettek el – tudtuk meg a Magyar Nemzet Bárány Lászlótól. A cégcsoport alapító tulajdonosa elmondta: tavaly április végéig komolyan aggódtunk, hogy árainkban tudjuk-e majd érvényesíteni a takarmány-, és energia árak elszállása miatt bekövetkezett elképesztő költségnövekedést. Az európai szintű madárinfluenza járvány azonban megváltoztatta a helyzetet, hatalmas állományokat kellett kiirtani az állati pandémia miatt, így masszív baromfihiány alakult ki. A keresleti piac pedig, nemcsak az extra költségek érvényesítését tette lehetővé, de a profit hányad növelését is.

A magas költségek alacsony kínálattal párosulva természetesen, magas fogyasztói árszintet generált, amire a kormány az ársapkák bevezetésével reagált. A csirke termékek közül a mellfilé és a farhát kapott ársapkát. – A kormány szándékai összhangban egy félévig ez a technika valóban azt a célt szolgálta, amire kitalálták, vagyis, némiképp gátat szabott az árak fékezhetetlen emelkedésének – hívta fel a figyelmet Bárány László.

Az elmúlt év végén azonban újabb fordulat következett be, ami már 2023 első negyedévétől kezdte éreztetni hatását. Miközben az aszály miatt a gabonaárak az egekbe szöktek, csökkent a fogyasztás, a keresletcsökkenés elkezdte fékezni a rohamos áremelkedés ütemét. Ez számokban azt jelenti, hogy európai szinten 2023 második negyedévére összességében 10 százalékkal csökkentek az értékesítési árak. Ez a tendencia az előrejelzések szerint a következő hónapokban is folytatódni fog. A szakember az év végéig további tíz százalékos mérséklődésre számít, ezt követően azonban hosszabb távon stabilizálódhatnak az árak.

A fogyasztás csökkenésével a vágócsirkék ára is mérséklődött. Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe

A mostani időszakról szólva Bárány László úgy fogalmazott: a baromfiágazat mindig is válságálló volt, megtanulta fékezni, tompítani a működését veszélyeztető történéseket. – Azt is mondhatnánk, hogy megtanultunk szlalomozni, nem zúgunk le a hegyről fékezés nélkül. Ez jelen pillanatban azt jelenti, hogy a magas áraktól reményeink szerint csak óvatosan jutunk el egy alacsonyabb árszinthez, miközben a költségeink is hasonló módon és ütemben mérséklődnek – mutatott rá. Ez utóbbihoz a gáz árának mérséklődésén kívül hozzájárul az is, hogy alternatív energiahordozók bekapcsolásával magát a gázfogyasztás is mérsékelt marad. Az elektromos energia esetében a fogyasztáscsökkentés hasonló okok miatt szintén reális alternatíva.

Bárány László az infláció és a kereslet összefüggéseit boncolgatva kifejtette, az előrejelzések szerint Magyarországon már júliusban érzékelhetően csökkenhet az infláció, ami azt jelenti, hogy alacsonyabb árszint mellett idővel újra megnő a fogyasztás.

Takarmányköltségek tavaly és most

Az előrejelzések szerint a gabonapiacon is olyan változások érlelődnek, amik az abrakfogyasztó állatok, illetve állati termékek árának további mérséklődését vonhatják maguk után. – Tavaly ősszel 140 ezer forintos átlagáron vettük a búzát, a kukorica esetében pedig, a legmagasabb ár, amit ezért a tápalapanyagért adtunk, 126 ezer forint volt. Ez nagyon magas ár, hosszú távon semmiképpen nem tartható. Az új termésű búza európai számítások szerint jóval ez alatt lesz. Mi magunk minőségtől függően 70 ezer forint körüli búzaárakra számítunk – emelte ki Bárány László.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a tavalyi aszályos évnek az alacsony termés mellett volt egy másik nagyon negatív következménye is: a kukorica jelentős része aflatoxinnal fertőződött.

– Az ukrán kukorica valóban mindig 5-8 ezer forinttal olcsóbb volt, mint a magyar, de mi elsősorban nem ezért vásároltunk fel belőle jelentős mennyiséget, hanem azért, mert nem volt fertőzött. Ezzel szemben az itthon termett 2,6-2,7 millió tonnából 700-800 ezer tonna aflatoxinos kukorica még mindig a raktárakban van – mondta a szakember. Ezt európai források megtalálásával el kell tüntetni, ami azt jelenti, hogy bioetanol gyárakban történő feldolgozást követően a törkölyt a további fertőzések elkerülése érdekében el kell égetni. A támogatás pedig azért szükséges, mert a gazdák emiatt 20-400 forintnyi veszteséget szenvednek el, amit valamilyen módon kompenzálni szükséges.

Növekedési kilátások

Bárány László szerint egyedül a baromfi esetében lehet az elkövetkezendő években pár százalékos növekedésére számítani, különösen Közép-Kelet-Európában. Nyugat-Európa számos országában ugyanis már nem adnak ki állattartó telepre építési engedélyt. Ez érződik a nagy Nyugat-európai baromfis cégek erős akvizíciós törekvéseiben is. Két nagy lengyel céget már korábban felvásároltak, majd bevásárolták magukat a legnagyobb magyarországi víziszárnyas vállalkozásba, a Tranzit csoportba, most pedig újabb lehetőségeket keresnek.

A Master Good három éve maga is akvizitorként lépett fel, felvásárolta a Ságát. A cég sárvári telephelyén most jelentős fejlesztés zajlik, zöldmezős beruházással egy „új Ságát” építenek. Ebben ugyanakkora létszámmal háromszor akkora volument szándékoznak előállítani. – További akvizíciót a közeljövőben nem tervezünk, de nyitott szemmel járunk – tette hozzá a cégcsoport tulajdonosa. A csirkehizlalást, tápgyártást végző Baromfi Coopból és a vágást, értékesítést végző Master Goodból álló 3400 főt foglalkoztató cégcsoport családi vállalkozás, nem tartják szükségesnek külső társ bevonását.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink